2008-2020. Els millors èxits esportius de la història

2008-2020. Els millors èxits esportius de la història

El FC Barcelona meravella el món amb un estil de joc que fa les delícies de qualsevol aficionat al futbol. Es guanyen tres Lligues de Campions en uns anys esplendorosos per al conjunt barcelonista

A partir de la temporada 2008/09, sota la direcció de Josep Guardiola l’equip va prendre noves energies. Seguint l’estil que havia iniciat Cruyff, Guardiola va ser un ferm defensor del model esportiu del planter i va comptar des del començament amb aquests joves jugadors per formar el seu equip, que va resultar el millor de la història del Barça.

La triple nominació a la FIFA Pilota d’Or 2010 de Xavi, Iniesta i Messi, tres jugadors formats a la Masia, va suposar el reconeixement internacional d’aquest model esportiu que consisteix a educar, formar i fer pujar jugadors joves a totes les categories del Club.

Amb aquest equip es consolida un model d’èxit que porta el FC Barcelona a viure els millors anys de la seva història, amb la consecució, entre altres títols, de dues Lligues de Campions i tres campionats de Lliga, així com l’anhelat Mundial de Clubs, que culminava en un any, el 2009, en què l’equip va guanyar sis títols, una fita sense precedents a la història del futbol mundial.

El Barça havia batut rècords històrics, havia jugat partits memorables i havia guanyat els títols més destacats. Però el moment culminant de l’equip de Guardiola va arribar a la final de Wembley del 28 de maig del 2011, on va hipnotitzar amb el seu joc i va enlluernar el món amb un futbol de somni. La premsa mundial va elogiar el joc d’aquest Barça i es va rendir a l’excel·lència d’un equip que escrivia una de les pàgines més brillants de la història del futbol. L’etapa Guardiola va acabar l’any 2012, però el Barça va continuar atresorant èxits amb Tito Vilanova (Lliga 2012/13), amb Luis Enrique, que el 2015 va tocar la glòria futbolística amb la conquesta del triplet: Lliga, Copa i Champions, i amb Ernesto Valverde i el seu doblet Lliga i Copa de la temporada 2017/18.

Als èxits del futbol s’hi van sumar els de les seccions professionals. Els equips de bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala s’erigien diverses vegades en campions d’Europa. A més, les temporades 2011/12, 2014/15, 2017/18 i 2018/19 es tancaven amb una xifra rècord: els equips professionals blaugrana s’enduien 19 títols. Mai en els seus 121 anys d’història el FC Barcelona ha alçat tants trofeus en una sola temporada.

EL RETORN DE GUARDIOLA

L’any 2008 Josep Guardiola accepta el difícil repte de substituir Frank Rijkaard a la banqueta i fer oblidar dos anys sense aixecar cap títol. Per fer-ho, aplica el mateix esquema de joc que havia tastat el Barça com a jugador, amb un estil de futbol d’atac, de possessió i d’associacions. I triomfa.

La temporada del seu debut, Guardiola aconsegueix els tres títols en joc. I després comença la campanya 2009/10 sumant més victòries fins a convertir el Barça en l’equip de les Sis Copes (Copa, Lliga, Champions, Supercopa d’Espanya, Supercopa d’Europa i Mundial de Clubs), aconseguides en l’any natural del 2009. I continua triomfant. Els èxits es van succeint fins a aconseguir un palmarès impressionant: en quatre temporades com a tècnic guanya un total de 14 títols dels 19 als quals aspirava l’equip. Guardiola es converteix en un referent incontestable del futbol mundial. El seu Barça traspassa l’àmbit estrictament esportiu i és observat també des d’altres àmbits socials.

ES GUANYA LA TERCERA CHAMPIONS

El FC Barcelona arribava a l’Olímpic de Roma amb la possibilitat d’aconseguir el tercer títol de la temporada 2008/09, després de guanyar la Copa del Rei i la Lliga. Guardiola va afrontar la final amb nombroses baixes en defensa. El Manchester United va començar dominant, però el gol d’Eto’o va canviar el partit. El Barça va ser molt superior, i a la segona part Messi va marcar el definitiu 2-0. El 27 de maig del 2009 el Barça aconseguia la seva tercera Lliga de Campions davant del campió vigent, i es convertia en el primer equip espanyol a assolir el triplet: Copa, Lliga i Lliga de Campions.

EL 2009, UN ANY MÀGIC

Sota la direcció de Josep Guardiola l’equip va segellar un any de somni en què va aconseguir tots els trofeus oficials possibles. Sis títols que es van aconseguir amb autoritat i amb el reconeixement unànime de la superioritat de l’equip al terreny de joc. A final de temporada l’escalada d’alegries va ser vertiginosa, i els títols es van anar succeint fins a acabar l'any.

13 de maig - Copa del Rei

16 de maig - Lliga

27 de maig - Lliga de Campions

23 d’agost - Supercopa d’Espanya

28 d’agost - Supercopa d’Europa

19 de desembre - Mundial de Clubs

UN PODI DE CASA A LA PILOTA D’OR

El FC Barcelona va fer història amb la nominació de Xavi, Iniesta i Messi com a finalistes a la FIFA Pilota d’Or 2010. Tres futbolistes formats a la Masia ocupaven un podi que seria blaugrana. Periodistes, seleccionadors i capitans de tot el món, l’elit del futbol mundial, es rendien a l’estil del Barça. Per primera vegada els tres finalistes provenien del futbol base d’un mateix club. Era un reconeixement a la feina feta a la Masia. Tres cracs forjats a casa, educats en l’esforç, la humilitat, l’esportivitat i la il·lusió, eren seleccionats com els tres millors jugadors del món del 2010.

WEMBLEY, UN ALTRE COP

El 28 de maig del 2011 el Barça alçava la quarta Copa d’Europa. La victòria, al nou estadi de Wembley, al mateix lloc on el 1992 el Barça de Cruyff havia guanyat per primera vegada el trofeu, estava carregada de simbolisme. Després de guanyar una difícil i sonada semifinal contra el Reial Madrid, el Barça es jugava el títol contra el Manchester United, el qual havia derrotat feia dos anys a la final de Roma. Un Barça clarament superior guanyava per 3-1, amb gols de tota la davantera: Pedro, Messi i Villa.

Va ser una genial exhibició de futbol mai vista en una final de Lliga de Campions. Europa es va rendir al Barça, i la premsa mundial se’n va fer ressò. Després de l’estiu el Barça va confirmar el seu gran nivell guanyant les Supercopes d’Espanya i d’Europa davant el Reial Madrid i el Porto, respectivament.

LA MORT DE TITO VILANOVA

El barcelonisme rebia el 25 d’abril del 2014 una de les notícies més dures de la seva història. Francesc Tito Vilanova i Bayó (Bellcaire d’Empordà, 17/09/1968 – Barcelona 25/04/2014), un home estimat i admirat per tothom, moria a l’edat de 45 anys, després de no poder superar una malaltia que l’havia obligat a deixar la banqueta del primer equip al juliol anterior, mesos després de liderar l’equip que havia assolit la Lliga dels 100 punts, una fita històrica. Vilanova també havia estat el segon de Josep Guardiola del 2008 al 2012. Un total de 53.000 persones es van apropar al Camp Nou els dies posteriors a la seva mort per rendir-li un últim homenatge.

ADEU A DUES LLEGENDES: PUYOL I VALDÉS

A l’estiu del 2014 van dir adeu dos capitans. Dos símbols. D’una banda, anunciava la seva retirada com a futbolista Carles Puyol, l’etern capità. El ‘5’ del Barça plegava després de 593 partits oficials i un munt de gestos que el van convertir en un ídol per a l’afició culer. Els més recordats podrien ser aquests: l’aturada amb l’escut en un partit de Champions, els petons a la senyera el dia del 2-6 al Bernabéu i la cessió de la Champions a Éric Abidal perquè fos el francès qui l’aixequés després de la victòria a Wembley el 2011.

La seva marxa va coincidir en el temps amb la de Víctor Valdés. El porter havia anunciat mesos abans la seva intenció de deixar l’equip al final de la temporada 2013/14. Un dels millors de la història culer sota pals se n’anava havent encaixat 441 gols en 535 partits oficials. Entre les actuacions més destacades, la final de París l’any 2006 o la semifinal de Champions contra el Chelsea el 2009..

LUIS ENRIQUE: ARRIBADA I TRIPLET

Gerardo Martino va ser el tècnic que va ocupar el lloc de Tito Vilanova a l’estiu del 2013. Tot i un bon inici, l’entrenador argentí va tancar la temporada 2013/14 havent assolit únicament la Supercopa d’Espanya. Un estimat exjugador culer, Luis Enrique, agafaria el seu relleu a la banqueta a l’estiu del 2014. Els èxits no es farien esperar.

En el seu primer any a la banqueta, l’asturià assoliria el segon triplet de la història culer, tan sols sis temporades després del primer. El FC Barcelona aixecaria Lliga, Copa i una nova Champions en una temporada rodona. Aquell mateix equip, format per cracs mundials com Messi, Iniesta, Neymar Jr i Luis Suárez, acabaria guanyant un total de cinc títols el 2015. Al triplet s’hi afegirien quatre títols més la temporada següent: la Supercopa d’Europa, el Mundial de Clubs, la Lliga i la Copa del Rei. A més, a la campanya 2016/17 es va guanyar de nou la Copa del Rei, la tercera consecutiva.

EL COMIAT DE XAVI I INIESTA

A l’estiu del 2015, coincidint amb la consecució del segon triplet culer, Xavi Hernández anunciava el seu adeu. L’històric ‘6’ del FC Barcelona plegava després de 17 temporades al primer equip. S’acomiadava del Club amb un palmarès envejable, amb un total de 25 títols: vuit Lligues, quatre Lligues de Campions, tres Copes del Rei, sis Supercopes d’Espanya, dues Supercopes d’Europa i dos Mundials de Clubs. Marxava amb 85 gols en 767 partits oficials, una xifra rècord al FC Barcelona. La seva millor herència: un estil de futbol combinatiu innegociable.

Tres anys després, el maig del 2018, s'acomiadava del FC Barcelona un altre dels mites vivents del barcelonisme com era Andrés Iniesta. El migcampista de Fuentealbilla deixava enrere la impressionant xifra de 32 títols aconseguits amb la samarreta blaugrana en quinze anys en què va enlluernar l'afició no només per la seva qualitat futbolística, sinó també per la seva enorme categoria humana.

L’ÈPOCA D’ERNESTO VALVERDE

Ernesto Valverde, antic jugador del Barça que entrenava Joan Cruyff i tècnic de reconegut èxit, es va fer càrrec de la banqueta blaugrana la temporada 2017/18. Sota la seva ègida es va obrir una nova etapa per al FC Barcelona, plena de bones perspectives. En la seva primera temporada va aconseguir guanyar un doblet de Lliga i Copa, mentre que a la segona els guardons aconseguits van ser la Lliga i la Supercopa d'Espanya. Malauradament, els resultats no van acompanyar en la campanya 2019/20 i Valverde va ser destituït al gener de l'any 2020. El seu successor, Quique Setién, no va tenir sort al capdavant de l'equip en aquell any marcat per la pandèmia de la Covid-19 i va abandonar la disciplina blaugrana al mes d'agost.

ARRIBA RONALD KOEMAN

Ronald Koeman es va convertir en l'entrenador del primer equip del FC Barcelona l'estiu del 2020. L'holandès, que va jugar durant sis temporades a l'equip blaugrana (del 1989 al 1995), es va convertir en un autèntic heroi del barcelonisme en marcar el gol de la victòria a la final de Wembley 92, que va suposar la primera Copa d'Europa de la història.

Koeman arriba al Barça després d'una gran trajectòria com a tècnic amb més de 20 anys d'experiència havent entrenat el Vitesse, l'Ajax, el Benfica, el PSV, el València, l’AZ Alkmaar, el Feyenoord, el Southampton, l’Everton i la selecció holandesa

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut