El dia que el Santiago Bernabéu es va quedar mut

El dia que el Santiago Bernabéu es va quedar mut

Aquest diumenge 17 de febrer farà 45 anys que el FC Barcelona es va imposar davant del Real Madrid per 0 gols a 5

Aquest diumenge 17 de febrer es compleixen 45 anys de l'històric 0-5 entre el Real Madrid i el FC Barcelona, una victòria blaugrana que va deixar el Santiago Bernabéu sense paraules. Era l'any 1974 i l'holandès Rinus Michels entrenava una plantilla que aquell dia va aconseguir fer una golejada inoblidable a casa de l'etern rival del barcelonisme.

Aquest partit va marcar un abans i un després per l'equip barceloní, que tot just acabava d'incorporar a Johan Cruyff al seu vestuari. Mora, Rifé, Torres, Costas, De la Cruz, Juan Carlos (1), Rexach, Asensi (2), Cruyff (1), Sotil (1) i Marcial formaven l'onze que va confirmar el bon moment pel qual passava el Barça, equip que al final de temporada acabaria guanyant el títol de Lliga després de 14 anys sense fer-ho.

Juan Manuel Asensi, exjugador del Club i membre de l'Agrupació, va ser l'autor del primer i el tercer gol del conjunt culer. A nivell esportiu, Asensi reconeix que aquell derbi "va ser el partit de l'any", encara que "al principi vam començar la temporada molt fluixos". L'exblaugrana assegura que el punt d'inflexió va ser el fitxatge de Cruyff: "arran de la seva incorporació no vam perdre cap més partit fins al final d'aquella temporada". "Crec que en aquella època teníem un gran equip amb bons jugadors, i ens havíem de demostrar a nosaltres mateixos que érem grans jugadors" diu el centrecampista.

La temporada 1973-74, a més, va ser especial perquè, després d'un període de 12 anys sense acceptar futbolistes estrangers a La Lliga, es van tornar a obrir les fronteres del mercat de fitxatges. Va ser aquella mateixa temporada, doncs, quan el Barça va incorporar a la seva plantilla a Sotil i Cruyff

Carles Rexach, membre de l'Agrupació i exjugador blaugrana, també va poder sentir en primera persona el que suposa guanyar un partit per golejada. Rexach creu que aquell 17 de febrer es va produir "un moment històric", i assegura que "pels que vam jugar en aquella època serà una fita que sempre es recordarà per més anys que passin". Quan es va acabar el partit "no se sentia res al Santiago Bernabéu, hi havia un silenci sepulcral" explica l'exjugador. Asensi afegeix que "aquell any vam demostrar al Bernabéu que érem imparables".     

Aquell partit va ser essencial per al Barça d'aquella època, no només per haver estat capaços de guanyar al seu màxim rival a La Lliga, sinó perquè va suposar un canvi de mentalitat dins el vestidor blaugrana. Asensi té clar que, abans d'aquell partit, "teníem una manera de pensar bastant conservadora, i aquella victòria va ser una injecció d'autoestima". D'altra banda, Rexach considera que "va ser el cop de gràcia per poder guanyar La Lliga, perquè després d'això tothom va veure que el Barça era irresistible". 

Amb tot, Asensi diu que "el que més em va agradar va ser la unió que vam tenir tots els jugadors. Teníem un equip bo i a més érem molt bons companys, i això és indispensable per poder guanyar un títol". 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut