Sessió de recerca de feina per a exfutbolistes del FC Barcelona

Sessió de recerca de feina per a exfutbolistes del FC Barcelona

El directiu de l’Agrupació, Salvador Sicart, primer ponent de l’Enfoca’t, el nou cicle d’orientació professional i formativa per a exjugadors i exjugadores del Club

Elements com la redacció d’un currículum, la preparació d’una entrevista, o el domini de Linkedin són factors determinants a l’hora d’accedir a una nova feina. Salvador Sicart, directiu de l’Agrupació i director de Hays Response a Espanya, ha donat, durant el cicle de conferències “Enfoca’t” organitzat per l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, diferents consells i solucions a tots aquells exfutbolistes del Club per tal d’afrontar de la millor manera la recerca d’una nova feina.

Hi ha diferents elements claus que tendim a descuidar, assegura Sicart. El directiu de l’Agrupació destaca que “buscar feina és una feina. No n’hi ha prou amb dedicar-li 5 minuts cada dia”. Per tant, per a aconseguir aquest objectiu cal estar ben preparat. Com s’arriba a una bona preparació per a poder fer front a aquests nous reptes? “Tenint molt clar com ets com a candidat, com a producte i a partir d’aquí ser molt detallista i estar sempre pendent de què pot fer un per optimitzar les seves possibilitats d’èxit”, explica Sicart.

"Buscar feina és una feina. No n’hi ha prou amb dedicar-li 5 minuts cada dia".

Salvador Sicart, directiu de l'Agrupació i director de Hays Response a España


Elements claus que destaca Salvador Sicart per a buscar feina:

DECIDIR EL QUE VOLS

Has de decidir que vols. No es tracta de què puguis o sàpigues fer, sinó de totes les coses que has fet. Has de decidir que és el que vols fer.

JO COM A PRODUCTE

Segon, considera’t a tu mateix un producte. És important que facis una bona anàlisi de les teves debilitats i de les teves fortaleses. És important per aquesta tasca que comptis amb l’ajuda de persones que et diguin les veritats.

BON POSICIONAMENT ON-LINE

És molt important que et posicionis. Depenent de la professió has de comptar o bé amb un bon posicionament a Infojobs o bé amb un posicionament a Linkedin. Actualment el 80% de les ofertes de feina que fa els seleccionadors són mitjançant la recerca directa.

FER UN BON CURRÍCULUM

Un bon currículum no ha de tenir més de dues cares. En aquest cal una bona revisió de faltes d’ortografia, també revisió de l’estil i que l’estructura sigui semblant a: primer les dades personals, després un abstracte de 3-4 línies, on et posicionis dient quin tipus de professional ets i que és el que estàs buscant, experiència professional de la més recent a la més antiga i finalment informació addicional com ara idiomes, cursos, etc. Si tens una experiència molt extensa, no és descabellat fer un parell o tres de currículums adaptats a cada perfil. El més important és fer tot el possible perquè quan la persona que està fent la recerca tingui el teu currículum et vulgui trucar.

CUIDAR LA IMATGE

Coses bàsiques com arribar puntual, la imatge, fer preguntes interessants i intel·ligents. No facis les primeres preguntes preguntant sobre el salari o l’horari. Pregunta pel projecte, pel futur, pels valors de l’empresa, per les possibilitats de desenvolupament. Intenta establir una connexió amb l’entrevistador. A més informa’t abans de l’entrevista sobre l’empresa i la persona que t’entrevistarà. Mostra un interès, perquè la gent no vol candidats que vulguin treballar sinó que volen candidats que vulguin treballar amb aquella empresa. 

Tips buscar feina_OK

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut