Local

Entrenament i preparació per a la gestió financera

L'Associació Europea d'Assessoria i Planificació Financera (EFPA), imparteix fins al 25 de novembre un programa d'educació financera als membres de l'Agrupació per aprendre planificar i tenir un major control de les finances personals.

Gestionar les finances hauria de ser quelcom semblant a la preparació esportiva d'un jugador. Cal un bon entrenament per a després poder tenir un bon rendiment. Per això l'Associació Europea d'Assessoria i Planificació Financera (EFPA) està duent a terme cada dimecres del mes de novembre un curs per a tots els socis de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona. Aquesta formació consta de quatre tallers de dues hores.

Primer pas: Definir objectius

Primer de tot, segons explica Patrícia Carreras, ponent dels tallers, “cal tenir un punt de partida, saber de quins diners es disposa i quins són els objectius; a partir d’això fer una planificació. Traçar un full de ruta amb l’objectiu que cadascú hagi decidit marcar-se”. Aquests objectius moltes vegades són objectius vitals, entesos, per exemple, com un canvi de situació econòmica en la qual s’han deixat de rebre uns ingressos determinats, però es vol mantenir aquell mateix nivell de vida. Així doncs aquests objectius vitals cal traduir-los en objectius financers.

Buscar actius que s’emmotllin als objectius

Un cop definits els objectius, els tempos i tenint clars els estalvis que es poden utilitzar, el que cal és posar aquests estalvis a treballar. En aquest moment s’ha de veure quins riscos es volen assumir en funció dels diners dels quals cadascú disposa per invertir. Els actius poden ser monetaris de renda fixa o renda variable, també no financers com són immobiliaris, per a dur a terme la compra d’un pis per després llogar-lo i poder generar una renda. Una altra alternativa més liquida, seria invertir en projectes, tant poden ser en projectes concrets dels quals es tingui més coneixement o es pot invertir en un fons que inverteixi en projectes. Fins i tot en actius alternatius com poden ser els de l’art i elements que no es devaluïn amb el pas del temps.

Conèixer el rendiment i les facilitats per sortir de cada inversió

Cal tenir present els riscos i la rendibilitat de les inversions. No seria el mateix invertir en grans empreses del mercat de valors, com Coca Cola, les quals els seus actius es poden vendre amb molta més facilitat, que invertir en un projecte que no cotitza i del qual és més difícil desfer la inversió i que es poden arribar a casos de falta de liquiditat. Destaca Patricia Carreras que “quan s’empren una inversió cal saber com es podrà sortir d’aquesta i quina quantitat de retorn es té garantit”.

Diversificació

Assegura Patricia Carreras que “la diversificació és un element clau. Això permetrà que si un dels actius passa per un mal moment, segurament una altra inversió, d’un altre tipus d’actiu permetrà contrarestar l’efecte. A més això farà que el risc estigui dividit”.

Sentit comú

“Cal no oblidar posar sentit comú a l’hora d’invertir”, remarca Carreras. El curs d’EFPA pretén incentivar l’estalvi i incentivar l’ús del seny a les inversions. Evitar endur-se per les emocions a l’hora de dur a terme aquest tipus de moviments.

 

Més notícies aquí