fcb.portal.reset.password

A l'esquerra, Asensi amb el trofeu Joan Gamper; a la dreta, Fusté, qui va marcar el primer gol del torneig | FCB

El trofeu Joan Gamper ha estat l'escenari de debut de grans exjugadors i jugadors del FC Barcelona des que va començar el 1966. Sotil (1973), Neeskens (1974), Krankl (1978), Simonsen (1979), Maradona (1982), Koeman i Laudrup (1989), Stoichkov (1990), Ronaldo (1996), Rivaldo (1997), Ronaldinho (2003), Eto'o (2004) i Neymar (2013) es van estrenar com a blaugranes en aquest torneig. Però també altres exfutbolistes del FCB i socis de l'Agrupació Barça Jugadors van aconseguir grans fites al Gamper com en Joan Manel Asensi, en Josep María Fusté i l'Òscar García Junyent. D'exjugadors de l'Agrupació que van participar del Gamper en tenim més exemples com en Carles Rexach, l'Steve Archibald, Lobo Carrasco o Robert Fernández.

Josep María Fusté va marcar el primer gol del trofeu. "L'any passat, la Junta de l'Agrupació em van recordar que jo havia estat el primer a marcar al torneig fent-me un petit homenatge a la llotja del Camp Nou perquè era el 50 aniversari de la primera edició. Vaig marcar davant FC Colònia, un equip alemany al qual sempre li havia fet gols", explica Fusté.

Un altre exjugador, Joan Manel Asensi, comenta que el seu primer Gamper el 1970 el va marcar perquè, tot i que ell havia debutat per Sant Esteve de manera extraoficial, en aquest torneig ho va fer de manera oficial. "Haver marcat 4 gols i ser al top 10 dels golejadors del torneig és un orgull perquè significa estar a l'altura d'estrelles internacionals... alguna cosa hauré fet bé", comenta Asensi.
També l'Óscar García Junyent destaca la importància que va tenir per ell com a jugador participar del torneig: "No va ser el meu debut però sí que l'any que vaig marcar els gols (1995) significava molt perquè era l'any que em vaig consolidar com a jugador del primer equip a tots els efectes".

La significancia del Gamper

De les 53 edicions que s'han celebrat d'aquest torneig, el Barça n'ha guanyat 40. Però, més enllà de les victòries, El Gamper té una importància simbòlica pel Club. "Històricament, els equips que han participat del Gamper sempre han estat equips de les primeres lligues internacionals. Però l'essència del torneig és ser una festa familiar. Abans encara ho era més perquè era de dues jornades, semifinal i final. Quan va canviar a partit únic, es va trencar amb la tradició de compartir-ho amb la família, però ara també el campionat de lliga comença abans", relata Asensi en relació amb la rellevància del torneig.

També Fusté coincideix amb el mític migcampista blaugrana que el Gamper "és un acte on hi ha molta il·lusió pel futbol, una festa afegida d'aquesta casa. Hi assisteix molta gent que no ve als campionats regulars i ho fan amb ganes perquè és el primer partit oficial de la temporada. Des de 1997, continua tenint la seva transcendència perquè continuen participant grans equips, tot i disputar-se un únic partit".

"Jugar el Gamper és un dels somnis de qualsevol jugador de la pedrera pel gran significat que té: és el primer partit de la temporada davant l'afició al Camp Nou, la presentació de molts jugadors a l'estadi... primer com a aficionat i després com a jugador sempre ha tingut un significat especial", conclou García Junyent.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();