fcb.portal.reset.password

El membre de l'ABJ, Jordi Gonzalvo, és un dels encarregats de dinamitzar les 12 sessions del Taller Reminiscència. | Sergio Ruiz / ABJ

L'Agrupació Barça Jugadors ha estrenat un nou projecte social aquesta temporada. Es tracta del Taller Reminiscència, una iniciativa de la Federació Espanyola d'Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV) i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) que per primera vegada arriba a Catalunya. El projecte vol millorar la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu a través d'una activitat que al llarg de 12 sessions vol estimular els records del passat, vinculats especialment al futbol. Jordi Gonzalvo i Javi Delgado són els exjugadors del FC Barcelona que impartiran els tallers, que es fan a la residència Ballesol Almogàvers de Barcelona.

Una vegada a la setmana, 12 persones usuàries del centre es troben en una sala de reunions plena de records futbolístics i blaugrana. La primera sessió, celebrada aquest dimecres 26 de setembre, va comptar amb la presència del president de la FEAFV, Juan Mari Zorriqueta. Com si fos un equip nou de jugadors, no hi va faltar la ronda de presentacions i l'exposició dels objectius del taller: passar-ho bé i evocar records del passat mitjançant jocs o endevinalles sobre moments de la història del futbol o equips llegendaris del Barça.

En el rerefons del projecte hi ha la certesa científica que fer evocar records del passat pot ser beneficiós per a les persones amb deteriorament cognitiu, com els malalts d'Alzheimer. Una acció que a Espanya ja fa anys que implanta la FEAFV i que ara per primera vegada es fa a Catalunya. El taller que va començar aquest dimecres també inclourà algunes activitats especials i una petita trobada amb exjugadors.

Els Tallers Reminiscència: futbol, emoció i memòria

Foto d'equip amb els usuaris i els responsables del projecte a Barcelona. | Serio Ruiz / ABJ

Una jugada, un gol, una final, una victòria, un futbolista, un estadi... lligats a una vida.

El futbol genera emocions molt intenses i per tant records pràcticament inesborrables. Aquesta és la base del projecte Futbol “Reminiscència”, un programa de teràpia no farmacològica que se centra en estimular i recuperar a través del futbol aquells records associats a la infància, joventut i maduresa per ajudar a frenar el deteriorament cognitiu en gent gran.

Per als psicòlegs experts en aquest tipus de malaltia el futbol és un dels elements que pot aconseguir que els pacients exterioritzin aquells records històrics que encara no han desaparegut. Per fer-ho possible, primerament, també és necessari generar aquest espai on s’incrementi l’autoestima, la satisfacció per la vida, el benestar i la socialització. En definitiva un lloc íntim i afectiu que fabriqui emoció i felicitat per així arribar als records. Amb aquest gran objectiu van néixer els Tallers Reminiscència. 

El projecte va arribar a Espanya a través de l’AFE, la FEAFV i la implantació es fa través del centres geriàtrics Ballesol.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();