Artola: “El futbol s’ha tornat més materialista, ara no existeix el sentiment pels colors que hi havia abans”

Artola: “El futbol s’ha tornat més materialista, ara no existeix el sentiment pels colors que hi havia abans”

Pedro M. Artola Urrutia (Andoain, País Basc, 6 de setembre de 1948) va arribar a Barcelona l’any 1975 procedent de la Reial Societat. A Can Barça disputaria nou temporades com a titular sota la porteria blaugrana, fins la seva sortida del club l’any 1984. Va conquerir tres Copes del Rei, dues Recopes, una Supercopa d’Espanya i una Copa de la Lliga. També va guanyar el Trofeu Zamora la temporada 77-78. 

Quina emoció vas sentir el dia que vas debutar amb el Barça?

Una emoció diferent, difícil de definir, pel fet d’haver vingut a Barcelona i jugar en un equip d’aquesta envergadura, dels primers d’Espanya.

El millor moment que recordes del teu pas pel Barça va ser...

Es difícil quedar-se amb un de sol. Jo crec que guardo amb molt afecte i agraïment tots els meus records de la meva etapa al Barça.

Un partit per oblidar.

Tampoc tinc cap partit que hagi acabat especialment frustrat. Sempre intentava fer-ho tant bé com fos possible, donar-ho tot. Unes vegades sortia millor, d’altres no tant, però sempre ho feia el millor possible i no em recrimino res.

Quina era la teva activitat preferida durant les concentracions?

O bé llegir, o bé xerrar amb els companys.

Tenies alguna superstició o mania quan saltaves al terreny de joc?

No, cap... Com a molt entrar al camp amb el peu dret o l’esquerra primer, però ja no recordo quin dels dos era.

Amb quina llegenda del Barça t'hagués agradat fer uns tocs?

No tinc cap gran ídol en aquest sentit. Vaig tenir la sort de jugar al costat d’en Cruyff, que és dels millors futbolistes que han passat pel club, per a mi va ser un privilegi jugar tres anys amb ell.

De tots els objectes de la teva època al Barça, ¿n'hi ha algun que no regalaràs mai?

No en tinc cap que em guardaria per a mi. En alguna ocasió alguna persona o el Club m’han demanat algun trofeu per alguna causa benèfica i ho he fet. Al final et queden els records viscuts, més que no pas el fet de tenir o no un determinat trofeu.

Què ha de millorar en el món del futbol?

Ha canviat molt. El futbol s’ha tornat més materialista, ara no existeix el sentiment pels colors que hi havia abans. Penso que s’ha materialitzat molt degut a la intervenció dels mitjans de comunicació, la televisió i la publicitat. Abans això no existia o tenia menys influencia.

Ja hem vist el millor Barça de la història?

Hem tingut el privilegi de viure uns darrers 10 anys triomfals del Barça. Tant de bo no hagin estat els últims, sinó que això tingui continuïtat i vinguin anys encara millors. Ara, serà difícil repetir el mateix bon futbol i ritme de títols.

De no haver sigut futbolista, ¿què t'hauria agradat ser?

Se’m donava molt bé la pilota basca, probablement m’hagués dedicat a jugar-hi perquè en gaudia molt. No obstant això, estic molt satisfet de com vaig desenvolupar la meva carrera.

La pròxima pilota d'Or ha de ser per a...

És complicat. Aquests últims anys sempre es parla de Cristiano i Messi, que segueixen sent aquells que criden l’atenció. És difícil perquè els dos han guanyat moltes competicions aquesta temporada. Després, la publicitat també juga un paper important. Pot guanyar qualsevol dels dos, deixo la decisió final per a aquells que l’han de prendre.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut