Un llibre amb els millors 100 gols del Barça

Un llibre amb els millors 100 gols del Barça

L'obra de Josep Riera, que es presentarà dilluns 11 d'abril, reconstrueix la història del Club a partir d'un centenar de dianes històriques

Dilluns 11 d'abril es presenta a la Sala Berlín del Camp Nou el llibre 100 gols que han fet del Barça més que un Club, de Josep Riera. L'obra condensa la història del Barça en 100 dianes. Un centenar de fotogrames amb una història al darrera que, sumats d'un en un, construeixen el mosaic de la història del club. Quan se li pregunta pel llibre, Riera afirma que la feinada ha sigut "haver de triar-ne només 100 entre milers i milers". 

Però quin és el criteri per triar entre més de 100 anys d'història i milers de gols?  Les pàgines del volum en recullen de tota mena. Trobem gols de killers històrics, com Gamper, Alcántara o Eto'o. També aquells anotats per jugadors que han canviat la història del futbol, com Messi, Cruyff o Maradona. No poden faltar les dianes que han decidit eliminatòries o títols. L'autor reconeix que aquestes són les l'afició recorda més intensament: "Koeman a Wembley, Bakero a Kaiserslautern i Iniesta a Stanford Bridge pel seu impacte emocional"

No poden faltar els gols que tothom recorda per la seva bellesa, tot i que Riera confessa la dificultat d'escollir-los per "l'alt grau de subjectivitat de la qüestió i el risc de deixar-se gols importants, però menys plàstics". Tot i així, jugades com al cua de vaca de Romario a Alkorta, el dia que el Bernabeu va aplaudir Ronaldinho o el gol que li va mareixer a Cruyff el sobrenom de l'holandès volador no podien faltar. Com tampoc aquells golejadors ocasionals que s'han guanyat un petit espai dins la història blaugrana, com Iván Iglesias o Juliano Belletti.  

No obstant això, el llibre no només recull els les dianes anotades pel Barça, sinó també aquelles que no van anotar els rivals, gràcies a l'acció dels porters o defenses. Un reconeixement als guardians de la porteria, tantes vegades criticats, amb moments com el "Urruti t'estimo" o l'u contra u de Valdés amb Henry a la final de la Champions de l'any 2006 que van sumar títols a les vitrines del club. 

Quan preguntem a Riera per quin gol que apareix al llibre pot conèixer menys el barcelonisme, ens parla del primer que va anotar el Barça contra el Reial Madrid. Va ser obra de l'enginyer alemany Udo Steinberg l'any 1902: "Tot i que la rivalitat era menor que en les darreres dècades, és un gol que val la pena recordar".

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut