60 anys de cooperació, futbol i valors blaugrana

60 anys de cooperació, futbol i valors blaugrana

L’Agrupació Barça Jugadors compleix enguany el seu 60è aniversari amb una activitat esportiva que ha anat a més

L’Agrupació Barça Jugadors està de celebració, i és que el 6 de febrer es commemora el seu 60è aniversari. Sis dècades d’història d’una entitat que reuneix més de 800 exjugadors i exjugadores del FC Barcelona de totes les categories i que s’ha convertit en un element clau per mantenir viva la història blaugrana.  

Abans del registre oficial de l’Agrupació l’any 1959, alguns exjugadors de l’equip de futbol del FC Barcelona ja es reunien i celebraven reunions anuals. Amb tot, la Comissió fundacional de l’entitat no es va constituir fins l’1 de gener de 1959, moment en què es van redactar els primers estatuts, que van ser aprovats pel Govern Civil. L’Agrupació va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un punt de trobada entre tots aquells jugadors que havien passat pel conjunt blaugrana i que, un cop retirats, volien seguir mantenint el vincle amb els seus antics companys i amb el que un dia va ser el seu club.

Un cop reconeguda oficialment el 6 de febrer, la primera junta directiva de la història de l’Agrupació va decidir que l’entitat no només organitzaria activitats d’oci (com ara, trobades mensuals), sinó que també havia de ser una eina per recaptar diners i destinar-los a l’ajuda de companys que ho necessitessin. Ja des dels seus inicis, l’Agrupació es va definir, doncs, com una entitat amb vocació social.

Els primers passos de l’Àrea Esportiva

Pel que fa a les qüestions esportives, l’any 1970 es van activar les gestions per formar un equip de veterans del FC Barcelona, anomenat Agrupació de Veterans de Barcelona. A l’acta de junta de l’Agrupació de l’1 de juny del mateix any consta que Agustí Montal, president del Club en aquella època, es va comprometre a crear l’equip de futbol de veterans. Al cap d’un mes, l’equip ja estava format i jugava partits. L’èxit va ser tal, que al cap de pocs anys ja jugaven partits arreu d’Espanya. 

Però la tendència ascendent s’atura l’any 1988, ja que els equips que jugaven contra els veterans volien figures del primer equip blaugrana. La incorporació d’exjugadors coneguts es va estancar i, com a conseqüència, el nombre de partits que jugaven anualment va disminuir. Amb tot, però, l’Agrupació va continuar la seva activitat i, gairebé deu anys més tard, ja comptava amb 503 socis i 29 partits jugats durant la temporada 1995/96. De fet, a les portes del segle XXI, 544 exjugadors del FC Barcelona ja formaven part de l’entitat i el nombre de partits jugats cada temporada s’anava mantenint entre els 25 i els 30.

L’àrea esportiva, per tant, sempre ha estat una part essencial de l’Agrupació. Els entrenaments setmanals i els partits que es disputen continuen sent avui en dia un dels principals serveis dels quals disposen els exjugadors del Club que són socis de l’entitat. L’any 2017, a més, es va crear l’equip ABJ Femení.

Pel que fa als entrenaments, durant la setmana es troben als camps d’entrenament del Miniestadi més de 150 exjugadors i exjugadores que participen en l’activitat esportiva de l’Agrupació. I ho fan per gaudir del futbol i per preparar-se pels més de 50 partits i tornejos en què participa l’entitat cada any (d’àmbit local i amistós, nacional o internacional). De fet, durant els últims anys l’equip ha viatjat a República Txeca, Grècia, Dubai, Qatar o Alemanya. Amb tot, l’Agrupació també participa en partits d’homenatges o partits de clubs centenaris de Catalunya. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut