La diabetis centra el nou taller de salut de l'Agrupació

La diabetis centra el nou taller de salut de l'Agrupació

El Dr. Ariel Odriozola protagonitza una sessió que reuneix 25 participants
La diabetis es pot detectar a través del peu. Amb aquesta afirmació, el doctor Ariel Odriozola va començar el taller anomenat "El peu diabètic", organitzat per l'Agrupació Barça Jugadors. La jornada de formació es va desenvolupar en forma de workshop: el doctor va començar explicant la base teòrica sobre aquesta malaltia, i els assistents podien interactuar i fer preguntes quan ho consideressin oportú. La idea de fons era que tot allò après es pogués acabar duent a la pràctica.
 
La formació es va dur a terme el dimarts 18 de desembre a la Sala Basilea del Camp Nou. A partit del lema "Regateja la diabetis", el doctor Odriozola va explicar que aquesta malaltia està directament relacionada amb el sedentarisme (de fet, el 91% de les persones que en tenen no practiquen activitat física de forma regular). Odriozola va establir les diferències entre la diabetis tipus 1 (relacionada amb la genètica) i la tipus 2 (relacionada amb el sobrepès en persones adultes). 
 
El doctor, abans de començar la part més pràctica del workshop, va voler tancar la formació teòrica amb unes dades rellevants: a Espanya, es detecten cada hora 44 nous casos de diabetis tipus 2. A més, a nivell mundial, el 46% persones que pateixen aquesta malaltia no la tenen diagnosticada. En definitiva: la diabetis ja es considera avui en dia una malaltia pandèmica.
 
La diabetis afecta, entre d'altres, els vasos sanguinis que tenim als peus, els obstrueix i impadeix que els músculs i els nervis es puguin oxigenar. En conseqüència, augmenta 23 cops el risc d'amputació de les extremitats inferiors. Per aquesta raó, el doctor va voler demostrar de quina manera la diabetis redueix la sensibilitat als peus. Per fer-ho, es va utilitzar un instrument per detectar de manera precoç les alteracions nervioses que es produeixen a causa de la diabetis.
 
En primer lloc, Enric Castellà i Pau Tejeda (dos dels assistents i membres de l'Agrupació), van caminar amb mitjons per una superfície rugosa, i van poder comprovar com els seus peus detectaven els obstacles. En segon lloc, es va repetir el mateix exercici, però aquest cop amb troços de cartró a les plantes dels peus. En aquest cas, tots dos voluntaris van sentir el que experimenta una persona amb diabetis en el moment en què comença a perdre la sensibilitat. Tot seguit, es va fer una altra demostració en què al voluntari se li posava una màquina al peu que emetia calor i vibració. Pau Tejeda, qui va participar també en aquest exercici, havia d'avisar al metge quan sentia molèsties. D'aquesta manera, es pot detectar si els pacients han perdut sensibilitat als peus i si tenen fibres lesionades.
 
A la formació hi van participar uns 25 assistents, d'entre els que hi havia uns quants membres de l'Agrupació, com ara Roland Ferré, Genís Bassas, Joan Far, Cesar Fernandez, Quique Salvador, Manel Aguilera, Enric Castellà, Pau Tejeda, Dani Vicent, Rupert Rafel, Joan Boneu, Diego Hernan Ghini i José Téllez.
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut