La nutrició o l'entrenament invisible dels esportistes

La nutrició o l'entrenament invisible dels esportistes

Miquel Pallarès, metge i exjugador del Club, explica a l'ABJ la importància de la bona nutrició en els esportistes de qualsevol edat, també la veterana

“Si fa 30 anys el colesterol era el dolent de la pel·lícula, ara ho és l’obesitat”. Així advertia el doctor Miquel Pallarès, soci exjugador de l’Agrupació Barça Jugadors, com en l’actualitat l’alimentació juga un paper clau donat que ens trobem en “una època de sedentarisme”.  

En un acte que va reunir més d’una cinquantena de persones, el doctor Pallarès va parlar de les necessitats corporals d’un jugador i exjugador de futbol, per introduir el concepte d’“entrenament invisible”, que consisteix en, a banda de fer exercici físic, menjar equilibradament, dormir les hores que toquen, beure en moderació, no fumar, etc. Per a Miquel Pallarès, es tracta de que “si vivim 24 hores al dia, n’hem d’entrenar 25”.

En relació amb la nutrició, l’exjugador va comentar que aquesta és “essencial” en la nostra vida: ni el sobrepès ni la manca d’aliments són desitjables. No obstant això, va emfatitzar en que el nostre cos necessita pocs aliments per a estar sa, i que “comprem molts més productes dels que realment necessitem”. 

Miquel Pallarès va animar el públic a “aprofitar que som on som”, i a consumir producte local i de qualitat, en tant que “la dieta mediterrània és la més sana que existeix”. A tall d’exemple, va proposar algunes idees per a una dieta pre-partit i post-partit. L’esmorzar abans d’un partit, segons ell, hauria de fer-se entre dues i tres hores abans i hauria d’incloure alguns d’aquest productes: suc, plàtan, iogurt, pa, melmelada, mel, cereals, fruits secs, pernil dolç, truita, ou dur, aigua, i cap greix ni fibra. Si l’àpat abans del partit és un dinar, recomana ingerir unes 700 calories en fruites, verdures, peixos, pasta, carn blanca, i com a fruites plàtan o poma. Per a recuperar forces després del partit, el millor és fruita, suc, sucres d’absorció lenta i proteïnes.

El doctor Pallarès va remarcar la importància de la ingesta d’antioxidants, que permeten al nostre cos prevenir-se de l’envelliment natural. A més, va fer una crida als exjugadors fumadors: segons va explicar, un cigarret triga fins a 32 dies a ser eliminat del nostre cos: “a aquestes alçades ja no podem al·legar ignorància respecte el tabac i la nicotina”. El mateix amb el menjar escombraries, que “sabem que porta moltes més complicacions que beneficis”.

Pallarès va sintetitzar el seu missatge en una cita d’Hipòcrates, metge de l’Antiga Grècia, que deia: “que el menjar sigui el teu aliment, i aquest aliment la teva medicina”. Després de la xerrada es va oferir una copa de cava a les persones assistents. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut