El futbol i la història del Barça per fomentar el treball de la memòria

El futbol i la història del Barça per fomentar el treball de la memòria

L’Agrupació organitza dos nous tallers de reminiscència a les residències Ballesol Badalona i Domus Vi La Salut de Barcelona

Una rèplica d’una pilota de 1940 presideix una llarga taula rectangular envoltada d’una dotzena de persones. Els participants, interns de la residència Ballesol-Badalona, comencen la primera de les dotze sessions que conformen el taller de reminiscència. Aquest taller, organitzat a Catalunya per l’Agrupació Barça Jugadors, pretén dur a terme activitats lúdiques relacionades amb el futbol per a treballar la memòria de persones que es troben en una fase inicial d’Alzheimer.

Els exjugadors del Barça, Javi Delgado, Esther Torrecilla i Jordi Gonzalvo són els encarregats de dirigir el taller.

Durant la sessió, es mostren imatges i fragments de vídeo sobre la història del Club. Els instructors fomenten la participació dels presents i la interacció entre ells. Relacionar ciutats amb clubs de futbol o trobar el vincle entre dues imatges són dues de les activitats que es duen a terme. Tots els participants tenen un rol diferent dins un mateix equip, l’autoproclamat “Ballesol Barça Badalona”.

Esther Torrecilla amb una de les participants. ABJ
Esther Torrecilla amb una de les participants. ABJ

Alguns, abans d’iniciar el taller no havien mantingut contacte amb els altres participants i, a mesura que avança la sessió, cada cop més s’animen a participar. Quan apareix una fotografia de l’exjugador blaugrana César Rodríguez, algú de cop alça la veu i diu “aquest és César!” i el mateix passa amb una fotografia de l’antic camp de Les Corts.

Javi Delgado, un dels instructors de l’activitat, afirma “a vegades no s’enrecorden de quants néts tenen, però, en canvi, quan veuen una imatge de Kubala són capaços de reconèixer-lo”.

A la mitja part, un descans per recuperar forces. Un suc, un croissant i a seguir amb l’activitat. Els participants mostren una forta implicació durant aquesta primera sessió i, fins i tot, adquireixen un punt de competitivitat entre ells.

Javi Delgado es un dels instructors del taller. ABJ
Javi Delgado es un dels instructors del taller. ABJ

Aquest és només un primer tastet del que els espera en les següents sessions. A més a més, també realitzaran altres activitats fora de la residència, com és el cas d’una visita al Camp Nou acompanyats dels seus familiars i rebran també la visita d’un exjugador del primer equip del FC Barcelona.

Els tallers de reminiscència estan promoguts per la Federació Espanyola d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV), de la qual l’ABJ en forma part. Aquest trimestre, s’estan realitzant a les residències Domus Vi la Salut de Barcelona i Ballesol de Badalona.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut