“En el futbol femení actual hi ha convenis i és professional. Abans, senzillament jugàvem per divertir-nos i ho combinàvem amb els estudis o la feina”

“En el futbol femení actual hi ha convenis i és professional. Abans, senzillament jugàvem per divertir-nos i ho combinàvem amb els estudis o la feina”

Del total de socis jugadors de l’ABJ, les dones en representen el 12%, un percentatge reduït, però que en els últims anys ha augmentat de manera exponencial

El dimarts 18 de febrer el món del futbol femení va viure una jornada històrica, quan es va signar el primer conveni col·lectiu per a la Lliga Iberdrola després de disset mesos de negociacions. Hi figuren qüestions bàsiques com el salari mínim, la jornada laboral i garanties, en cas d’embaràs de les jugadores. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, des de l’Agrupació Barça Jugadors hem volgut conversar amb dues membres de l’entitat perquè ens facin una valoració de l’estat actual del futbol femení i de l’equip de l’Agrupació.

Recorregut

La primera dona a donar-se d’alta com a sòcia jugadora a l’Agrupació va ser Carme Nieto, una de les pioneres del futbol femení al FC Barcelona, que se'n va fer membre l’any 2013.

L’any 2017 va ser un punt d’inflexió per a la presència de dones a l’Agrupació. Fins al moment, tan sols n’hi havia 9 d’inscrites i, actualment, n’hi ha 101. Un 51% de les sòcies que hi ha en l’actualitat es va donar d’alta aquell mateix any, i per aquesta raó es va decidir crear l’equip femení d’exjugadores del Barça.

Del total de socis jugadors de l’ABJ, les dones en representen el 12%, un percentatge reduït, però que en els últims anys ha augmentat de manera exponencial: fins a 92 exjugadores s’han incorporat a l’Agrupació en els tres darrers anys.

En primera persona

Araceli José Benavente va jugar al primer equip del FC Barcelona la temporada 2003-04 i actualment juga a l’equip femení de l’Agrupació. Maria Montserrat Vidal, també és exjugadora blaugrana i forma part de l’staff tècnic de l’equip de veteranes. Totes dues es van fer sòcies de l’Agrupació l’any 2017, a través de la recomanació d’altres exjugadores.

L’evolució de l’equip de l’ABJ es veu amb l’augment de noies que hi participen. Benavente subratlla l’augment d’afluència de jugadores als entrenaments: “Quan vaig començar a entrenar, fa un any i mig, érem unes 10 o 12 i ara cada cop en som més”. El març del 2020, l’equip de l’ABJ compta amb 37 jugadores.

Anàlisi del present

Respecte a l’estat actual del futbol femení, Araceli Benavente afirma que “ara mateix no té res a veure de quan jo jugava; hi ha convenis i és professional. Abans, senzillament jugàvem per divertir-nos i ho combinàvem amb els estudis o amb la feina”.

Per la seva part, Montse Vidal defensa que “en els últims anys ha evolucionat bastant en positiu, sobretot el primer equip del Barça. Tot i això, és cert que encara li queda molt de recorregut per desenvolupar”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut