“Estic feliç d’haver posat el meu granet de sorra al Barça juntament amb altres dones”

“Estic feliç d’haver posat el meu granet de sorra al Barça juntament amb altres dones”

Fem un retrat del futbol femení dels anys 80 amb el testimoni de Loli Rodríguez, exjugadora del Club

El futbol femení ha experimentat un creixement exponencial en els últims anys, i, tot i que encara queda molt camí per recórrer, la realitat actual no té res a veure amb la que hi havia a la dècada de 1980. Camps de terra, molts menys equips i el menyspreu d’una part de la població, aquest era el pa de cada dia del futbol femení de fa 40 anys.

Pel que fa al FC Barcelona, va posar en marxa el seu equip femení de manera no oficial el 25 de desembre de 1970 en un partit al Camp Nou contra el Centelles, i el va mantenir tot i que no tenia el reconeixement federatiu. No va ser fins l’any 1980 que el futbol femení es va unir a la Federació Espanyola de futbol. La primera Copa de la Reina es va disputar l’any 1983 i a la temporada 1988/89 se celebraria la primera lliga de primera divisió.

Una de les integrants de la plantilla del Barça entre 1980 i 1983 va ser Loli Rodríguez, que explica quins van ser els seus passos fins que va aconseguir fitxar pel club blaugrana: “Jo tota la vida havia jugat a futbol al carrer amb tots els nois del barri, fins que un dia anava en cotxe amb el meu pare i vam escoltar per la ràdio que el FC Barcelona i altres equips catalans buscaven noies per incorporar-les als seus equips. El meu pare em va preguntar si volia anar a fer les proves al Barça i jo lògicament vaig dir que sí. A casa érem del Barça de tota la vida i per mi era increïble poder anar allà i que m’agafessin. No ho vaig dubtar ni un segon”.

Fa unes setmanes, la filla de la Lola va publicar un twit citant a l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona preguntant si tenien informació sobre les companyes d’equip de la seva mare durant la seva etapa al Barça. A través de l’ajuda d’altres sòcies exjugadores es va aconseguir identificar a bona part de les integrants d’aquell equip.

Les integrants d’aquella plantilla són Núria Llansà, Patri Martínez, Luci Herrero, Negrita, Montse Banachera, Emi, Lobito (Mari González), Tere, Juani Escamilla, Inma Romero, Ani Castaño, “Quini” Núria Rabanal, Loli Rodríguez i Lolita Ortiz.

Sobre l’acceptació de l’esport femení a les grades, Loli Rodríguez reconeix que “segurament sí que a l’estar en un equip femení la gent em mirava diferent que jugant al carrer o a l’escola, on em veien més com “un noi” i per això al formar part d’un equip, vaig descobrir que hi havia més noies com jo. Això sí, hi va haver algun comentari masclista a les grades com “aneu a rentar els plats” o altres sortides de to”.

En referència a les diferències entre el futbol femení actual i el de 1980, Loli Rodríguez explica que “Actualment el futbol femení no té res a veure amb la meva època, és un altre món i estic molt feliç d’haver posat el meu granet de sorra de la mateixa manera que altres dones també ho han fet. Queda encara molt per aconseguir, a nivell d’igualtat, però clarament estan en millors condicions que durant la meva època”.

L’any 1994, l’equip blaugrana va guanyar la seva primera Copa i finalment, el 2002 el Club Barcelona Femení, com es coneixia fins aleshores, va passar a ser una secció del Club i es va passar a dir FC Barcelona Femení.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut