Jugar al FC Barcelona Femení va ser una reivindicació

Jugar al FC Barcelona Femení va ser una reivindicació

Emprenedora, activista i esportista, repassem la trajectòria de l'exjugadora blaugrana Mònica Ballús

Apassionada pels esports i carregada d’ambició, Mònica Ballús va decidir des de ben jove que canviaria el relat de les fites esportives. Volia somiar en gran per així poder assolir tot allò que els seus ídols masculins havien aconseguit. Això sí, amb un objectiu molt clar, convertir-se en un nou model per a totes aquelles nenes que, com ella, havien crescut sense referents femenins.

Amb tan sols 17 anys va passar a l’acció i va començar a desafiar tots els clixés i tòpics de la societat. Va fitxar pel FC Barcelona femení de futbol, va llicenciar-se de 3 carreres alhora i amb 23 anys va dur a terme diferents projectes d’enginyeria a l’Amazones. El seu afany de reptes la va dur a convertir-se en la dona que més distància ha recorregut amb kitesurf (1016.10 km), establint així un nou Rècord Guiness.

Jugar al FCB un somni fet realitat

Sòcia del Barça i habitual del Camp Nou des dels cinc anys, per ella tot girava, sempre, al voltant del futbol. Explica que el fet que no la deixessin jugar feia que el seu desig per practicar l’esport fos encara més gran. Afirma que accedir al femení “va ser un somni fet realitat”.

La Mònica va arribar al club amb 17 anys just després d’estar una temporada d’intercanvi a Londres i intentar accedir al futbol britànic. En tornar va fer les proves i va poder, per fi, començar a jugar. Ballús assegura que aquest era el seu somni “des de feia més de deu anys”. En arribar va trobar-se a diferents companyes més joves que ella, cosa que li va produir una grata sorpresa. Va formar part del club durant dos anys i mig.  


ballus actual

Feliç per l’evolució del futbol femení

La fundadora de girlsdreambig.com se sent “feliç per l’evolució que està tenint el futbol femení”. Recorda que durant la seva etapa al club acostumaven a jugar als pàrquings que feien servir per anar a veure partits al Camp Nou. “Nosaltres aparcàvem el cotxe quan anàvem a veure els partits del primer equip de nois i allà era on m’entrenava els dimecres a la nit o jugàvem al cap de setmana. Arribava cada setmana a casa amb les cames plenes de ferides i rascades”.

Conscient que moltes de les coses que sempre havia volgut fer havien estat assimilades per personatges masculins, jugar al Futbol Club Barcelona femení va ser com una reivindicació, perquè “el futbol també és per les noies”. No obstant això, en cap cas volia dir que tingués el reconeixement que li pertocava. Diferencies amb el masculí, com per exemple els terrenys on havien de jugar, van despertar en ella “les ganes de lluitar per aconseguir una mica més de reconeixement” pel futbol femení. “Ara veient l’evolució que està tenint, va per bon camí” assegura Mònica Ballús.

Els reptes no s’aturen

El següent objectiu per a l’exjugadora era convertir-se en la primera persona a creuar els 200 km del mar Mediterrani que separen Mallorca i Barcelona amb kitesurf, tota sola. Però just abans de dur a terme la fita va tenir un accident que ho va paralitzar tot. “Vaig tenir l’accident i en canvi d’estar al mar, vaig anar d’hospital en hospital, durant gairebé un any”. A causa del xoc es va trencar “la clavícula, totes les costelles, l’espatlla” i li van haver de reconstruir el taló amb la pell que tenia abans a la cuixa.

L’accident va canviar les dates del projecte però no el seu objectiu. La seva mentalitat va ser clara, per molt que no ho pogués fer aquest any això li serviria per  “tornar més forta per l’any que ve”, assegura Ballús, perquè així “la història serà encara més maca d’explicar i més inspiradora”.

 

Ballus Kitesurf
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut