Aliments per a esportistes most wanted de la tardor i per les nostres defenses

Aliments per a esportistes most wanted de la tardor i per les nostres defenses

Continua la Quinzena de la Salut i ens centrem en la tardor i aquells aliments claus per als esportistes i pel sistema immunitari

La tardor és una època de l’any marcada pel canvi de temperatures i per l’arribada de festivitats com la castanyada. Des de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona parlem amb la dietista Núria Fernández, per a saber quins aliments són imprescindibles per als esportistes per a continuar en forma i poder mantenir les defenses altes.

Què menjar a la tardor?

Núria Fernández argumenta que els aliments recomanables per aquest període de l’any són els típics de la tardor. L’explicació és senzilla, només els aliments de collita de temporada o de proximitat són els que ens poden aportar un nivell més alt de vitamines i minerals.

Aquests aliments característics de l’estació són: les albergínies, les bledes, el moniato, les cols, els espinacs, els pebres, els fongs, els caquis, les castanyes, les magranes, les figues, les mandarines, les pomes, les peres i el raïm.

Tots aquests aliments són útils pels esportistes. Tots ells entren dins d’una alimentació saludable i aporten grans quantitats de micronutrients. Tanmateix, els aliments que poden interessar més als esportistes són aquells que tenen un valor energètic més alt, com el moniato que és una bona font de carbohidrats, molt semblant als de la patata. En relació amb aportar més energia als esportistes també els poden interessar totes les fruites, les quals es poden menjar tan senceres com en forma de melmelada o codony.

Com enfortim el sistema immunitari?

No existeix un aliment imprescindible per tenir un bon sistema immunitari. El més important és tenir una alimentació on gran part dels aliments siguin d’origen vegetal, per tal de garantir una correcta aportació de micronutrients.

No obstant això, sí que hi ha substàncies que ens poden ajudar a enfortir les nostres defenses de cara a la tardor. Comenta la dietista Núria Fernández que hi ha certs nutrients, com són la vitamina D o l’OMEGA 3, que a escala poblacional solen ser deficitaris i que la manca d’ells pot afectar negativament al nostre sistema immunitari.

La vitamina D és la que se sintetitza a la pell per la radiació solar, per la qual cosa a la tardor es redueix i són pocs els aliments que en portin. Els menjars que ens podrien aportar aquesta vitamina serien els lactis sencers, els ous, certs fongs, i sobretot el peix blau. Respecte als àcids grassos, conegut freqüentment com a OMEGA 3,  en són font el peix blau, com el salmó, la tonyina o les sardines, també els fruits secs, especialment les nous, llavors com la xia i el lli, i olis vegetals d’aquestes llavors.

Productes claus per a tot l’any

Encara que en aquesta estació sigui interessant mantenir les defenses altes, també hi ha aliments que és podem trobar durant tot l’any que ens poden ajudar a mantenir el sistema immunitari a to durant. Aquests són totes les cols, el bròquil i aliments de la seva família. També els fermentats com el miso, el kimchi o el xucrut o tots aquells fermentats “avinagrats” van bé pel sistema immunitari. Per últim també probiòtics com làctics tipus quefir.

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut