5 beneficis de practicar esport sobre les nostres emocions

5 beneficis de practicar esport sobre les nostres emocions

Seguim amb la Quinzena de la Salut parlant de la importància de conèixer el nostre cos i controlar les nostres emocions

El cos i l’ànima d’un esportista són dues peces que han de treballar juntes per a poder treure el màxim de cada persona. Com diu el proverbi llatí Mens Sana in Corpore Sano. Per entendre totes aquelles emocions que tenen a veure amb la pràctica esportiva des de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona parlem amb Marcela Herrera, professora de psicologia d’alt rendiment i col·laboradora habitual de l’Àrea de Formació.

Marcela Herrera exposa que la persona és un ecosistema en costant recerca d’equilibri i trobar el punt mig, la mesura justa, en cap cas és fàcil. Accedir a l’espai emocional és  delicat. Principalment quan no se’ns ha ensenyat a reconèixer-ho i menys a establir vincles entre sensacions, emocions, pensaments i el nostre comportament.

L’esport pot ser un pont vàlid entre el món emocional i la persona. L’esport implica acció i això ens permet observar, com un mirall, tot allò que passa en l’espectre emocional. Un espai que tots tenim però que no sempre entenem.

Tips esport_OK

Autoregulació

Un dels primers beneficis de la pràctica esportiva sobre les nostres emocions és l’autoregulació emocional. Mitjançant l’observació de la nostra resposta emocional envers determinades situacions, com per exemple guanyar o perdre. Així doncs, prendre consciència del que ens provoquen aquestes respostes en permetrà regular-les o ajustar la nostra reacció. Això ens ajudarà a prendre perspectiva dels fets, observar-los per a trobar una resposta emocional i aquest fet és una manera de regular o autoregular-se.

Motivar-se

El següent dels beneficis és la motivació. L’esport pot generar potenciadors. El fet de motivar-se per aconseguir petits reptes, gràcies a la disciplina i generació d’hàbits que fomenta, és una bona forma de generar-los. Aquesta motivació, determinar objectius, és un precursor i per tant, és generador de dopamina; és el neurotransmissor que influeix directament en l’estat d’ànim, en la sensació de plaer. Naturalment els excessos també poden condicionar els beneficis que podem obtenir a través de l’esport, per això cal trobar un equilibri.

Focalitzar-nos

Prendre consciència de la respiració quan és dur a terme qualsevol activitat física, ens permet ajustar i asserenar la ment. El mindfulness aplicat a l’esport, és a dir, prendre consciència del que s’està fent a cada moment, enfocar la nostra ment a la respiració, ajuda a aquesta focalització. Això permet que les nostres emocions flueixin i ens serveixen de guia més que d’obstacles.
Si duem a terme una respiració completa, és a dir, inspirem en tres temps: mantinc la respiració en un temps, expiro en tres temps, i així tres vegades, estem intervenint conscientment en una seqüència automàtica del cos, i això permet sortir dels estats emocionals desagradables i al mateix temps generar espais potenciadors, explica Marcela Herrera.

Autoconeixement

Els constants reptes que se’ns presenten són excel·lents oportunitats d’observar la nostra resposta emocional, i això fomenta l’autoconeixement. La coneixença d’un mateix moltes vegades millora l’autoestima, i depenent de com percebem l’entorn ens fa guanyar en confiança i millorar el sentit de capacitat, autoeficàcia, que tenim enfront de determinants fites esportives.

Aprendre a comunicar-se

Un altre element que no és menor, és sobre l’aprenentatge dels límits a nivell de relació, aprenent a comunicar els nostres punts de vista. Argumenta Marcela Herrera que ens comuniquem emocionalment, com assenyala Rafael Echevarria en la seva ontologia del llenguatge. D’aquí al fet que comunicar el nostre punt de vista dins d’un equip, oferir feedback d’allò que m’agrada o no, arribar a acords amb el grup, és una altra manera de llegir una emocionalitat -la fusió d’emocions i els estats d’ànims- equilibrada i ajustada a l’ecosistema que ens demana. Observar jugadors que exploten de ràbia en un vestidor sota baixa tolerància a la frustració, amb respostes extremes, ens donen senyals que les emocions estan presents i que requereixen atenció perquè juguin a favor nostre.  

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut