Què passa de bo al nostre cos quan fem exercici

Què passa de bo al nostre cos quan fem exercici

La Quinzena de la Salut ja va arribant a la seva fi però des de l’Agrupació continuem els consells per a gaudir de l’esport i conèixer millor el nostre cos

Tothom qui fa esport té molt clar que és beneficiós pel cos. Pel Dr. Ignasi Grifé, membre i col·laborador de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona.  Els beneficis de l’esport sobre el nostre cos es poden resumir en: control del sobrepès, menys risc de malalties cardiovasculars, més controls dels nivells de glucosa i insulina a la sang, millora de l’estat mental i la potència muscular.

BeneficisEsport_OK

 

Control de l’obesitat i sobrepès

El Dr. Gifré argumenta que l’organisme ha de trobar un equilibri entre les calories que adquirim amb el menjar i les que es consumeixen en fer exercici. Si això li afegim una dieta equilibrada, contribuirem a mantenir un control correcte i un bon equilibri del pes. 

Reduir el risc de  malalties cardiovasculars 

L'exercici és un cardiotònic: activa el sistema circulatori i millora l'aportació d'oxigen als òrgans. També ajuda a controlar els nivells de colesterol i triglicèrids, que són un important factor de risc cardiovascular i de malalties coronàries, especialment en persones d’edat madura. Així doncs, amb exercici físic reduïm el risc. Això sí, sempre tenint en compte que ha de ser adaptat a l'edat i les condicions físiques de cada persona. Si fem activitat física inadequada i no adaptada a les nostres aptituds, pot ser perillós per la nostra salut. Una activitat física periòdica, moderada i no extenuant, seria el més adient per la nostra rutina. 

Control dels nivells de glucosa e insulina en sang

El consum d'oxigen, sucre i greix per la musculatura durant l’exercici es comporta de manera diferent depenent si aquest és intens o moderat. Per exemple, l'exercici moderat i allargat en el temps necessita oxigen per a cremar greix i sucres i aquest es denomina aeròbic. Aquest és molt beneficiós per controlar l’obesitat. L'exercici de curta durada i intens, fa que la musculatura consumeixi directament el sucre. Quan el cos necessita  energia urgent, la insulina "treu" glucosa dels dipòsits de sucre per dur a terme la contracció muscular sense utilitzar l'oxigen. Això és el que es denomina treball anaeròbic. Com a norma general és més recomanable el treball aeròbic. 

Millora de l‘estat d'ànim i la salut mental

Està demostrat que amb l'exercici es contribueix a una sensació de benestar, eufòria i relaxació que trobem després de fer esport. Això és perquè el sistema hormonal regula moltes funcions de l'organisme, com la sensació de fam, el control de la son, o el sistema nerviós entre altres. Aquest últim és el responsable de l'estrès, les depressions i l'ansietat. És per això que amb l'exercici podem mantenir un bon estat de salut mental. 

Sistema osteomuscular

L'esport també contribueix al bon estat del sistema osteomuscular millorant la potència muscular i la hipertròfia fisiològica reactiva a l'exercici. En el sistema ossi contribueix a una bona regulació de l'aportació de calci i a la disminució de la pèrdua de massa òssia que apareix amb els anys, coneguda com a osteoporosi.

“Cal tenir sempre en compte no fer més activitat física de la que el nostre cós ens demana. L’exercici extenuant o inadequat no és bo i pot derivar en lesions o malalties greus cardiovasculars.”

Dr. Ignasi Gifré

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut