Andrea Orlandi: una carrera marcada per l’orgull d’haver jugat al Barça

Andrea Orlandi: una carrera marcada per l’orgull d’haver jugat al Barça

L’exfutbolista blaugrana i membre de l'Agrupació repassa la seva carrera després d’haver hagut deixar inesperadament els terrenys de joc per un problema cardíac

El febrer de 2019 l'exjugador del FC Barcelona Andrea Orlandi va haver de dir adéu al futbol. Un problema al cor detectat inesperadament, mentre feia les proves mèdiques per fitxar pel Virtus Entella italià van revelar que tenia una cicatriu al ventricle esquerre que l’impossibilitava poder continuar jugant a futbol. Per culpa d’això, Orlandi, soci de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, va haver de posar punt i final a una carrera futbolística marcada pel seu èxit a Anglaterra i pel que va aprendre al FC Barcelona.

Arribada al Barça

Andrea Orlandi va arribar al Barça provinent de l'Alabes. Abans de jugar pel conjunt basc havia estat als planters de l'Espanyol i la Damm. No obstant això, no va ser fins a la seva arribada al FC Barcelona que va adonar-se'n que el futbol podia ser la seva professió. Argumenta que "firmar pel Barça, el millor club del món" va ser una prova per enfrontar-se a les seves pors. Poder "jugar amb els millors" va ser un repte per a demostrar-se si de veritat volia i podia convertir-se en futbolista.

Tot i que ho va aconseguir, el seu inici com a blaugrana no va ser gens fàcil. Orlandi destaca que la figura de Quique Costas va ser clau pel seu desenvolupament a can Barça. "En Quique va tenir paciència, parlava amb mi i es preocupava per mi, em veia possibilitats, i un cop em vaig treure tot el pes de sobre, tots els fantasmes que portava jo darrere, vaig gaudir moltíssim jugant al Barça". A més jugar al club no només li va permetre fer un canvi futbolístic sinó que també mental. Assegura que a partir d'aquella experiència tots els moments dolents els va afrontar amb moltíssima confiança perquè ell "havia estat jugador del Barcelona".

"Jugar al Barça em va donar moltíssima confiança”

Andrea Orlandi

 

Debut

El seu debut amb el primer equip va ser el 20 de maig de 2006 a San Mamés. Andrea que va fer carrera com a extrem esquerre va debutar a les ordres de Frank Rijkaard a una posició inusual per ell, la de lateral esquerre. Rememora que quan el seu excompany Ludovic Silvestre li va dir que li tocava debutar i de lateral, no s’ho va acabar de creure. “Quan vaig veure el meu nom a la pissarra i a més al lateral esquerre vaig començar a posar-me nerviós”. Comenta que en aquest moment va ser clau la intervenció de Samuel Eto’o. El davanter camerunès li va donar un consell per aquell partit: “tu tranquil, passa’m la pilota a mi”. La seguretat de les paraules del pitxitxi blaugrana van guarir de confiança a Orlandi que recorda una bona actuació en els 74 minuts que va disputar en la derrota per a 3-1 contra l’Athletic de Bilbao en l’última jornada de lliga. Una lliga que ja havia guanyat el Barça unes jornades abans. “Jugant de lateral puc dir que ho vaig fer prou bé, no vaig fer cap errada, ni res greu i crec que és un dels moments més feliços de la meva vida. Sortir de San Mamés, estar a l’autocar amb Ludovic Giuly assegut davant meu, menjant una pizza i veure els meus pares plorant al costat de tantíssima gent... va ser un moment brutal”.

Carrera

Després de passar pel Barça va marxar a Swansea on va aconseguir pujar de la tercera anglesa a la Premier League en tan sols cinc anys. Al club gal·lès va disputar un total de 84 partits aconseguint així esdevenir el segon jugador espanyol amb més partits a la història del club, només superat pel rapitenc Àngel Rangel. De la seva arribada a Swansea recorda la cruesa dels primers mesos. Un inici complicat va portar a la premsa a qüestionar el passat blaugrana d’Orlandi. L’extrem assegura que haver jugat al club barceloní “era una responsabilitat” però també “un plaer i un orgull” i mai es va permetre tenir “una actitud negativa o comprometre el nom del Barça”.

ORLANDI FCB

Quan s’apaguen els llums

El febrer de 2019 van acabar 17 anys de carrera. Una trajectòria marcada per haver jugat a països com Espanya, Anglaterra, Malta, Itàlia i fins i tot l’índia. Aquest coneixement del planeta futbolístic va fer que en retrobar-se amb el seu excompany de l’Alabes, Héctor Fernández, emprengués el projecte BY&FOR; una agència de representació que a dia d’avui representa jugadors com el blaugrana Antoine Griezmann. Dins de l’empresa Orlandi ocupa la posició de Director de futbol  i es dedica a l’anàlisi de partits i a ajudar a joves futbolistes.  

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut