26 anys d’una fita que va canviar el FC Barcelona Femení

26 anys d’una fita que va canviar el FC Barcelona Femení

En motiu del 50è aniversari del primer partit del Barça Femení, l’Agrupació recordarà 6 moments transcendents de la història de la secció

El 26 de juny de 1994, a la seu de la Federació Espanyola de Futbol, a Madrid, el Barça Femení va guanyar el seu primer títol. Les Blaugrana van aconseguir aquest primer trofeu de la història, la Copa de la Reina, en vèncer per 2 gols a 1 l’Oroquieta Villaverde de Madrid, les campiones de lliga d’aquella temporada.

Era el primer títol en els primers 25 anys de la història de la secció, des d’aquell 25 de desembre de 1970 que el Camp Nou va acollir el primer partit, iniciativa d’un grup de dones encapçales per Immaculada Cabecerán. Aquella Copa de la Reina forma part dels grans moments històrics de la història de les futbolistes blaugrana. 

L’èpica del primer títol

Aquella victòria contra l’Oroquieta Villaverde de Madrid va estar marcada per l’agonia i l’èpica. Un penal a l’últim minut va ser el detonant de la remor i els nervis. El CF Barcelona, com es deia l’equip en aquell moment, havia d’aturar un penal per evitar la prorroga. El 2-1 al marcador podia donar la victòria a les blaugranes només si Roser Serra aconseguia aturar la pena màxima. Recorda Esther Inglés exjugadora de l’equip, que en aquell moment de partit estaven fosses. El que recorda just després és ja història del club. Roser Serra, portera del club i internacional per la selecció Espanyola, havia d’aturar el cop franc des dels 11 metres de la jugadora Madrilenya, Mari Mar, companya de selecció de la blaugrana. La portera assegura que Mari Mar era la jugadora “més bona d’Espanya”. No obstant això, Serra “sabia perfectament per on l’anava a tirar”. El fet de conèixer la llançadora va donar un avantatge a Roser Serra, que havia acabat el partit lesionada, i que va aconseguir aturar el penal i entrar als llibres d’història.

L’entesa un element clau

La clau de l’èxit va ser un factor coral, asseguren les protagonistes. Àfrica Ocaña, exjugadora de l’equip, explica que durant el campionat l’equip s’havia mostrat molt unit; però en aquell partit encara va ser més gran l’entesa. Rememora Ocaña que aquell moment va estar marcat per la unió i una emoció molt forta, ja que fins i tot les jugadores sancionades i lesionades van acudir a la cita. L’entrenador, Luis de la Pena, afirma que tenia unes jugadores que eren bones persones i que des del primer moment es van emmotllar molt bé. “Junts vam fer un treball molt ben fet i que poc a poc va anar donant resultats”. Serra, una de les heroïnes d’aquell equip assegura que “quan jugues amb unes companyes amb aquest sentiment d’equip, aquest el guardes per tota la vida”.

Història del Club

Les pioneres d’aquell èxit al terreny de joc van ser: Roser, Ani, Marina, Keti, Mari Ángeles, Olga, Àfrica, Isu, Carol, Esther, Ari, Maite i Mari. L’entrenador Luis de la Pena reflexiona sobre aquella victòria i argumenta que “al final vam fer història i vam aportar aquest gra de sorra en aconseguir aquell trofeu, que potser, ara l’actual Barça Femení està aprofitant el poquet que vam poder fer en la nostra època”. Assegura Àfrica Ocaña que en cap cas haguessin imaginat en aquell moment la repercussió que tindria posteriorment  la fita. Esther Inglés afirma que ha valorat aquella victòria “molt més amb la perspectiva del temps que no pas en aquell moment”. Roser Serra remarca que “no vam ser conscients del que havíem aconseguit”.

Captura de Pantalla 2020-11-18 a les 23.21.56

Idil·li amb les copes domèstiques

Actualment el FC Barcelona és l’equip amb més títols de Copa de la Reina (6), empatat amb l’Espanyol i el Llevant. A més, és un dels 4 equips de l’estat que posseeix el títol original. Aquesta recompensa només és atorgada als clubs que han guanyat la competició 3 vegades seguides o 5 vegades de forma alterna, com és el cas del club. En futbol masculí, els blaugranes també són els Reis de Copes amb un total de 30 títols.

Homenatge pels 25 anys

El 15 de juny de 2019, en la trobada número 18 de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, les integrants de l'equip van rebre un homenatge per la fita aconseguida aquell juny de 1994. Més de 200 exfutbolistes del Club van acudir a la festa organitzada a Cervera i que formava part de la Setmana Barça Jugadors que es va organitzar els dies 13, 14 i 15 de juny de l'any passat. En aquesta celebració de cloenda, també es va celebrar la consecució del doblet per part del Juvenil Sub19 l'any 1994. A l'acte hi van assistir un total de 26 integrants de les dues plantilles incloent-hi també els entrenadors Luis de la Pena i Juan Manuel Asensi. Ramon Alfonseda va tancar l'acte amb paraules d'orgull cap als equips, les fites i per ajudar a la pervivència de relats únics del club: "des de l'Agrupació estem molt orgullosos de poder aportar el nostre granet de sorra perquè aquelles històries que vau viure aquells dies, avui es torni a fer presents".

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut