“Si la meva generació ho hagués deixat córrer, el FCB Femení no seria on és ara”

“Si la meva generació ho hagués deixat córrer, el FCB Femení no seria on és ara”

Persistència i tossuderia per jugar a futbol, relatades en primera persona per 3 exjugadores del FC Barcelona

L’any 1983 va marcar un abans i un després en la història del futbol femení del Barça. Aquell any la Penya Femenina Barcelonista, fundada el 1971, va esdevenir el Club Femení Barcelona. A partir d’aquell moment, la lluita contra les adversitats de la Penya ho feia amb els colors oficials del club. No obstant això, no seria fins a l’any 2015 que finalment la secció femenina del club es convertiria en professional.

La inclusió de les dones en el món del futbol va ser un procés lent que encara ara està acabant de consolidar-se. Per a moltes d’elles, fer-se un forat en aquest esport que durant segles havia estat dominat pels homes, va ser una lluita constant contra les adversitats i la incomprensió. Les exjugadores i sòcies de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, Esther Torrecilla, Maria Teresa Andreu i Adelina Pastor saben com va ser de complicat convertir-se en pioneres del futbol. 

Inici complicat

Explica Adelina Pastor, la jugadora amb més partits del Club Femení Barcelona, que si després de les crítiques que van rebre haguessin deixat de practicar l'esport, segurament el futbol femení no "hauria tingut l'auge actual".

I és que tal com exposen les protagonistes en cap cas va ser fàcil afermar-se. Maria Teresa Andreu, exjugadora del club, recorda que el primer nom de la secció, que va ser fundada l'any 1971, era Penya Femenina Barcelonista. No va ser fins a l'any 1983, i després d'una xerrada amb el president Josep Lluís Nuñez, que la Penya va convertir-se en el Club Femení Barcelona. Tot i portar la roba i l'escut del club, l'equip femení encara no formava part dels plans del club. Recorda Adelina Pastor, que la roba que tenia el femení venia dels jugadors del FC Barcelona B. No seria fins a l'any 2000 que el femení s'incorporaria a l'estructura del Barça.

Maria Teresa Andreu

Un futbol inusual

Maria Teresa Andreu comenta que “en les primeres temporades el campionat de lliga de futbol femení, el formaven quatre equips amb els quals es feia una lliga de quatre voltes per així poder jugar durant tot l’any“. Aquesta no és l’única anècdota que recorden les exfutbolistes durant el seu periple pels inicis del futbol femení. Explica Esther Torrecillas que amb el seu primer entrenador eren les jugadores les que coordinaven els entrenaments.

No obstant això, no tot van ser mals moments; Maria Teresa Andreu que va jugar durant 12 anys al club va tenir d’entrenador al Gat de Maracanà, Antoni Ramallets i Esther Torrecilla va tenir d’entrenador un altre porter del club, Francesc Arnau de qui recorda que els va donar uns fonaments futbolístics que fins aquell moment no els hi havia explicat ningú.

Una lluita contra les adversitats

Per a totes elles poder esdevenir futbolistes va suposar haver de trencar estereotips. No sempre va ser fàcil tot i que el futbol va ser des de ben petites la seva gran passió. Rememora Torrecilla, que quan era petita no la deixaven sortir de la porteria, el límit del seu joc era l'àrea. Assegura que "estava molt mal vist" si en sortia. I si ho feia "era per córrer" perquè no la veiessin. No obstant això, afirma que se sent "molt afortunada d'haver pogut sortir de l'àrea" i haver fet carrera al FC Barcelona. Adelina Pastor també recorda de forma molt especial la seva arribada a can Barça: "La il·lusió de qualsevol persona que juga a futbol, que ho està passant malament, que no pot jugar al carrer, que no pot jugar enlloc, doncs que et truqui el Barcelona és la il·lusió més gran de la teva vida" 

Adelina Pastor

Un nou panorama mundial

Tot i que encara ara el futbol femení no gaudeix del focus mediàtic que mereix (l'estiu de 2015 el club va decidir professionalitzar el primer equip. Amb aquesta acció el club va convertir-se en un dels únics clubs femenins de l'estat espanyol professionalitzats. A més, l'any 2018 es va aconseguir el primer acord de patrocini de la història de la secció amb la marca nord-americana Stanley. Avui dia el club aposta de forma clara i convincent pel futbol femení i aquesta aposta s'ha vist recompensada amb títols i grans actuacions europees, aconseguint el subcampionat de la UEFA Womens Champions League l'any 2019.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut