El camí de les campiones

El camí de les campiones

Integrants de l’equip que va canviar el palmarès del FCB Femení com Melanie Serrano o Laurà Ràfols, les dues membres de l’Agrupació, expliquen la seva experiència al club

El FC Barcelona Femení durant l’última dècada ha aconseguit grans èxits. Des de múltiples títols de Lliga, com de Copa de la Reina, com també fent història a la màxima competició europea convertint-se en el primer equip de l’estat a aconseguir arribar a una final. Però tots aquests èxits tenen una explicació al seu darrere.

Xavi Llorens, Leticia Viñole, Melanie Serrano i Laura Ràfols, integrants del FCB Femení i membres de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, expliquen tota la feina que es va anar fent al llarg de les últimes dues dècades perquè el femení del Barça accedís a l’aparador europeu de clubs en què ara resideix. 

Els primers passos

Els inicis cap a la professionalització de la secció van venir arran de gestos com els que va dur a terme Juanjo Estragué, excoordinador de la secció de futbol femení. Explica Leticia Viñole exjugadora blaugrana i sòcia de l’Agrupació, que els diferents avenços que es van anar fent com la millora de les indumentàries o la regularització i l’estructuració de les categories per edats “eren petits passos que et feien veure que tot començava a prendre color, que el Femení començava a fer-se el lloc que es mereixia”. 

“El Femení havia de canviar, havia de fer les coses com es feien des de la base del futbol, i és el que em va demanar el club que fes” exposa Xavi Llorens. L’arribada del tècnic català va fer que l’equip femení comencés a interioritzar els conceptes claus de l’estil Barça. No obstant això, la tasca no va ser fàcil. Argumenta Llorens que “havia de convèncer a les jugadores que el que fèiem era per elles, que era un tema a part de tot allò futbolístic, era un tema social, de valors, de comportaments del dia a dia”.

La professionalització

Que el Club apostés pel fixatge de grans jugadores estrangeres “és quan veus que cada cop hi ha més estabilitat i que això tirarà endavant, que tirarà cap amunt, rememora Viñole.

Explica Laura Ràfols, la primera gran capitana del Femení, que el fet que l’equip jugués amb l’estil Barça i guanyés, és el que va obrir la porta a la professionalització. “Aquí no és només guanyar, és guanyar i jugar bé, sinó no val. Un cop assolim això se’ns planteja la idea que és probable i possible que l’equip s’acabi professionalitzant. 

Melanie Serrano, la jugadora amb més partits disputats a la secció, remarca que la clau de tot “ha estat el treball fet durant tants anys i haver aconseguit els títols que han fet que avui en dia estiguem on estem”. Afegeix, “el Barça jo crec que té un status molt important de cara a la societat i el fet de vèncer fa que la gent et faci més cas i crec que aquest és un punt important perquè siguem on som”. 

Els èxits

Abans de Xavi Llorens, l’any 2006, la secció havia sumat un total de 2 títols (Copa Generalitat 1985, Copa de la Reina 1993-94), després de l’etapa Llorens el club ostenta un total de 23 títols. Entre ells la lliga de 2012-2013 que va fer que el primer equip masculí i femení fessin una rua, inèdita, pels carrers de Barcelona per celebrar els respectius títols de lliga. 

Els últims cinc anys el gran repte ha estat la lliga de Campions. Remarca Xavi Llorens que el fet d’haver passat “de quedar eliminades al principi a arribar a quarts de final cada temporada demostra que cada any el club s’està superant i que va per bona línia”. Laura Rafols recorda de forma molt especial trencar la barrera dels quarts i accedir al TOP4 europeu. L’any 2017 l’equip femení va accedir a les semifinals de la Womens Champions League, un fet inèdit per a qualsevol equip de l’estat. En aquella eliminatòria van haver de fer front al Paris Sant Germain, equip que acabaria sent subcampió d’Europa. Ràfols explica que la sensació d’arribar a les semifinals va ser d’aquelles que mostren “que estem fent les coses bé”. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut