L’Agrupació: una nova via per seguir en joc

L’Agrupació: una nova via per seguir en joc

L’associació ha permès preservar el llegat que fa 50 anys un grup de pioneres va començar a escriure i donar una nova oportunitat a les exjugadores del Barça

Encara que des de l'any 2013 un grup de les pioneres del femení del FC Barcelona ja formava part de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, no va ser fins al 2017 que el gruix d’exjugadores blaugrana hi va entrar.

Davant la proximitat del 50è aniversari del primer partit femení de la història del Barça, Ramon Alfonseda, president de l’Agrupació, recorda aquell primer contacte per a crear la secció femenina: "el Barça ens va dir que hi havia un equip femení que volia fer una agrupació i des del Club van creure que el més oportú era que formessin part de l'Agrupació." Explica Alfonseda que per poder tirar endavant aquell projecte calia veure quin grau d'interès hi tenien totes les exfutbolistes. No obstant això, els dubtes es van esvair ben aviat, ja que després d'una "sèrie d'entrevistes, veiem que tenien molta il·lusió i amb aquesta il·lusió, de mica en mica, vam anar valorant a veure com podia ser el futur" comenta el president de l'Agrupació.

Grècia com a punt d’inflexió 

L’AJFCB Femení va jugar el seu primer partit fora de Catalunya el passat 12 de maig de 2018 a Aigio, Grècia. En aquell desplaçament es van posar els fonaments de “com havia de ser la futura relació entre l’equip femení i el masculí de l’Agrupació”, destaca Ramon Alfonseda. Gemma Giró, exfutbolista del club i ara directiva de l’Agrupació, recorda que un mes després de tornar d’aquell primer gran desplaçament, “va ser quan en Ramon em va contactar explicant-me el projecte de futur que ell tenia en ment per intentar incorporar la secció femenina als càrrecs directius i em va proposar unir-me al seu equip de treball”. Giró entén aquesta oportunitat com un retorn per intentar transmetre les vivències que ha tingut i així poder-les estendre a un col·lectiu més ampli. 

Ajut a les futbolistes 

L’objectiu de l’Agrupació és “poder ajudar a les jugadores que estan representant els colors del Club, així garantir que tinguin el millor futur possible i que puguin sostenir aquesta vivència durant tot el seu cicle de vida esportiu i posterior” destaca Gemma Giró.  

Per això la inclusió de de les exjugadores blaugrana a l’Agrupació permet ajudar a totes aquelles que són exfutbolistes i aquelles que un dia ho seran. Explica Flor de Luna Pila que es veu “amb el deure d’ensenyar a les més joves tot allò que jo potser en el moment no vaig captar. I fer-los saber que el Club t’ensenya molt més que a jugar a futbol.” Aquest factor d’experiència és clau per a poder ajudar a les exjugadores del futur tal i com assegura Pila: “l’Agrupació m’ha ajudat a saber quin és el meu camí.”

Empremta global

El col·lectiu femení de l’Agrupació ha tingut també un paper social actiu com a ambaixadores del Club. Les últimes visites que han fet han estat en països com el Líban -amb la Fundació Barça- o el Marroc. En aquests destins han competit futbolísticament però també compartit experiències vitals. El president Ramon Alfonseda remarca que les integrants “són ambaixadores de gran nivell que ajuden a portar la democràcia, i a valorar la dona als diferents països que podem anar”.

Tornar a sentir-se futbolista

La unió amb l’Agrupació també va permetre que moltes de les exjugadores poguessin tornar a sentir-se futbolistes. Elisabet Cólera recorda el seu debut com un moment molt especial. Aquest es va produir el 29 de setembre del 2019, en el primer partit de la temporada disputat contra la Barceloneta. La victòria va ser blaugrana per un resultat de 3 a 1. Explica Cólera que ”tornar-me a posar la samarreta i tornar a cordar-me les botes era quelcom que jo no esperava”.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut