Homenatge a les pioneres

Homenatge a les pioneres

L’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona va commemorar els 50 anys del primer partit femení del Club

L’11 de desembre passat l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona va retre homenatge a les pioneres del futbol femení del Club en un acte institucional. L’esdeveniment -seguint les indicacions de seguretat per la pandèmia de coronavirus- es va celebrar a la Sala Roma del Camp Nou en les vigílies del 50è aniversari del primer partit de dones a l’estadi.

Al reconeixement hi van assistir una part d’aquelles primeres futbolistes del Barça com van ser Carme Nieto, Alicia Estivill, Glòria Comas i Lolita Ortíz. També hi van ser tres exjugadores que van formar part dels primers equips de la secció, encara que no van jugar el primer partit: Teresa Andreu, Núria Gómez i Merche Martínez.

Homenatge Pioineres 02

L'homenatge va comptar amb la presència dels responsables del Club, el president de la Junta Gestora Carles Tusquets i el vicepresident Joan Ramon Ramos, així com amb el president de l'Agrupació, Ramon Alfonseda.

L’acte va estar conduït pel periodista Llucià Ferrer, qui va presentar a les futbolistes (no hi van poder assistir totes a causa de les restriccions de mobilitat) un vídeo produït per l’Agrupació, en forma de lloança i amb la presència d’un bon nombre de sòcies de l’entitat. Aquest document remarcava la importància del paper de totes aquelles jugadores en la història del Barça Femení i que els hi recordava a partir de veus d’exfutbolistes blaugranes que “gràcies a vosaltres vam poder jugar a futbol”.

“En quinze dies ens vam posar a punt”

En representació de les pioneres, Carme Nieto va reconèixer que en cap cas s'haguessin imaginat que arran d'aquell partit cinc dècades després estarien aquí. De fet, va recordar que no esperaven ni que poguessin jugar, "hi havia il·lusió, però no ens ho esperàvem”. Aquesta incertesa sobre si podrien jugar o no va ser deguda al fet que l'equip, com explicava Nieto, es va muntar en poc més de dues setmanes, "en quinze dies ens vam posar a punt". En relació amb la progressió del futbol femení, la pionera va voler remarcar el nivell i l'elegància de les jugadores del primer equip. Tanmateix, l'exjugadora no va voler oblidar aquelles persones que van ser determinants per a la progressió del futbol femení del club com van ser Núria Llansà o el president Agustí Montal.

Totes les presents van rebre un obsequi per part de l’Agrupació. En aquest s’hi podia veure una imatge de la primera alineació d’aquell 25 de desembre de 1970, i també s’hi podia llegir un missatge en reconeixement per la seva fita.

Els representants de la junta gestora també van voler felicitar a les exjugadores. Carles Tusquets va destacar que aquell reconeixement era important pel Club, ja que el 30% de la massa social del FC Barcelona la representen dones. A més, Joan Ramon Ramos, un dels directius implicats en l'evolució de la secció, recordava que el creixement ha estat molt bo, però que encara queda camí per recórrer. No obstant això, es congratulava pel fet que cada cop les futbolistes comencen a jugar abans i que per tant, el nivell cada cop serà més alt.

Les exjugadores també van voler donar el seu agraïment a l'Agrupació. Tant per la seva feina de preservació d'aquell llegat durant els anys que han estat vinculades a l’associació, amb actes com la commemoració de la consecució de la Copa de la Reina de 1994, el primer títol del femení; com també per la feina de recuperació de la memòria històrica de la secció. Tot aquest treball ha quedat plasmat en un seguit d'articles i vídeos que durant l'últim mes l'Agrupació de Jugadors ha anat publicant al seu portal web. En aquests s'explica etapa per etapa el creixement del futbol femení des de la dècada dels 70 fins avui en dia. Totes aquestes peces han estat acompanyades de documents gràfics i declaracions de les protagonistes.

La gratitud de les jugadores en vers l’Agrupació es va expressar en forma d’obsequis que va rebre el president Ramon Alfonseda. El primer d’ells, va ser una imatge de l’alineació del partit de 1970 amb dedicatòria: “Un somni impossible fet realitat. 50 anys de constància, esforç i permanent reivindicació per assolir el nostre objectiu: Jugar a futbol. Gràcies a l’Agrupació, amb el vostre suport al futbol femení el somni continua... seguim en joc”. L’altre dels regals va ser una de les pedres del ja esfondrat Mini Estadi. Aquest espai va servir com a camp d’entrenament de les jugadores i va ser “la llavor dels inicis de les pioneres del futbol femení”, predicava l’ofrena.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut