Com gestionar les emocions en temps de pandèmia

Com gestionar les emocions en temps de pandèmia

El psicòleg Antoni Calvo explica a l’Agrupació alguns consells per conviure amb una situació que fa més d’un any que dura

Les emocions després de mesos tan intensos de pandèmia han començat a tenir un impacte directe en la salut de les persones. El psicòleg Antoni Calvo, director de la Fundació Galatea, ha exposat als membres de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona diferents elements claus per a gestionar una situació com l’actual, en el marc del webinar per a socis de l’associació titulat : L’impacte de la pandèmia en les nostres emocions, propostes de gestió.

Antoni Calvo destaca que “pandèmies al llarg de la història n’hi ha hagut moltíssimes. Però la covid-19 passa per primer cop en un món globalitzat. En un món intensament interconnectat”. Això ha provocat que l’abast de la pandèmia hagi estat molt més gran del que ho hagués pogut ser segles abans. Per això, és molt important, destaca, entendre i comprendre les emocions i la percepció de la realitat que ens envolta. 

Tips psico_OK

Consciència de l’excepcionalitat

“Tenir consciència de l’excepcionalitat del moment. Vol dir que a l’hora d’afrontar la situació hauré d’emprar altres maneres de fer que potser fins ara no havia contemplat”. A més a més, cal acceptar la situació, la qual cosa que ens prepararà per ser més adaptatius i flexibles i ens ajudarà a gestionar millor els possibles continus canvis, com per exemple en les restriccions.

Cuidar-se per cuidar i ser cuidat

“Si jo em cuido, cuidaré a l’altre i si cuido a l’altre, l’altre em cuidarà a mi. No hem estat fabricats per estar tancats en pocs metres quadrats”. Així doncs, és bàsica la intenció de voler cuidar les relacions amb les persones de l’entorn. Un element clau per a cuidar-se és viure amb lògica de present, viure dia a dia, intentant desaccelerar la nostra vida i gaudir de les petites coses, així com també evitant el diàleg tòxic, ja que hem d’intentar crear espais en els quals aprendre a descansar. 

Introspecció, auto resposta i acció

“Practicar sempre, com a primera opció, l’auto resposta, evitant caure en la inèrcia d’esperar que les solucions vinguin bàsicament de fora”. La introspecció és clau per a poder tenir present el malestar intern, reconèixer-lo per a fer-li front. Arran d’això practicar l’auto resposta, buscant solucions per a un mateix. I finalment dur a terme les accions necessàries. No quedar-se ancorat en els pensaments que poden dur a sensacions de bloqueig.

Bon ús dels mitjans de comunicació 

“En aquest clima d’incertesa ens basem més en els mitjans i la xarxa per trobar informació i rebre seguretat. Els utilitzem per protegir-nos. Per tant, esdevenen molt importants per a la nostra percepció del perill i la intensitat de la por”. Així doncs, és crucial saber usar i escollir bé els mitjans que s’utilitzen per estar informats i és essencial per a poder controlar les nostres emocions. També cal ser conscients de la quantitat i la qualitat de les notícies que es volen consumir, així com, tenir cura amb les informacions que es difonen. 

Evitar la híper responsabilització 

És important ser conscient que la situació actual no és culpa nostra. “Qui fa tot el que pot no està obligat a més. Tots i cadascun de nosaltres hem d’intentar evitar posar-nos a l’extrem. Hem de fer coses per millorar la nostra situació, però no som els culpables de la pandèmia”. 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut