Què suposa ser el Rei de Copes?

Què suposa ser el Rei de Copes?

Cinc excampions blaugrana de Copa del Rei i membres de l’Agrupació de Jugadors repassen el que fa especial la competició i la seva relació amb el Club.

Els socis de l’Agrupació i exjugadors Tente Sanchez  Joan Vilà, Josep Moratalla, Antonio Olmo, i Lobo Carrasco desgranen de cara a la final de Copa del Rei, del pròxim 17 d’abril a Sevilla contra l’Athletic Club, el que suposa disputar una final d’aquesta competició i contra aquest rival.

FC Barcelona i Athletic Club han esdevingut equips històrics per a la competició reial. Aquest enfrontament és el que més cops s'ha produït en una final de Copa. A més a més, els bascos són l'equip amb més participacions en la competició (107) i per contra els blaugranes els que més finals (41) i més títols han aixecat (30) en més de 118 anys d'història.

Idil·li blaugrana amb la Copa

Vilà, Moratalla, Olmo, Carrasco i Sánchez, afirmen que la Copa del Rei és una competició més. No obstant això, coincideixen en el fet que hi ha un element que la fa molt especial, la seva brevetat. Explica Moratalla que "el format de les eliminatòries és un format amb el qual el Club es troba còmode". Això es dóna sobretot pel canvi de paradigma que suposa la competició envers la lliga, explica Joan Vilà que "aquestes competicions que són per eliminatòries tenen una motivació especial". A més, reafirma Carrasco que el fet de ser "camins tan curts, fa que vegis l'èxit molt de prop i que això propiciï nits especials pel record de l'aficionat".

A més a més, cal destacar que la Copa del Rei és el primer títol que es pot aconseguir en una temporada i en molts casos, com pot ser la d'aquest any, explica Carrasco que aixecar el títol "podia suposar un punt d'inflexió, un abans i un després en el resum de la temporada". Moratalla recorda que el títol de copa de 1987-88 va servir per a poder donar "una alegria a l'afició després d'una temporada molt dolenta".

CELEBRACIÓ COPA DEL REI 1983 (SEGUÍ-FC BARCELONA)

Reis de Copes

En acabar la dècada dels 70 l'Athletic Club posseïa un total de 22 títols de Copa. Per contra el Barça en sumava 18. Amb l'arribada de la dècada dels 80 el Barça va escurçar les diferències aconseguint 3 títols, els anys 1981, 1983 i 1988. En aquella dècada, concretament l'any 1984, l'Athletic guanyaria la seva última copa del Rei de la història, en una final contra els blaugranes de malaurat record. A partir de la dècada dels 90 i fins avui el Club ha capgirat la situació i ha esdevingut Rei de copes amb 30 títols i encadenant sis finals en els últims set anys.

Tente Sanchez, vicepresident de l'Agrupació i jugador blaugrana en les finals de Copa de 1978, 1981, 1983, 1984, i 1986, recorda que en aquell moment no pensaven en el fet de superar l'Athletic en títols sinó que se centraven a intentar deixar al club en el millor lloc possible. "El que teníem al cap era que érem el Barça i que el Club havia de disputar totes les competicions fins a la final". Moratalla afegeix que eren "conscients que a l'Athletic li anava especialment bé la competició, i que estàvem a prop d'ells, i això era una motivació més per intentar ser el club amb més copes".

Vells coneguts

La final del pròxim dissabte 17 d'abril suposarà el novè enfrontament en una final de copa entre Barça i Athletic Club, esdevenint així la final de Copa més repetida de la història. Catalans i bascos s'hauran enfrontat en nou ocasions amb un balanç de set victòries blaugranes per una dels lleons. Així doncs, tots dos clubs guarden molts anys de rivalitat al seu historial. No obstant això, segons els socis de l'Agrupació entre Barça i Athletic sempre hi ha hagut un gran sentiment de germanor. Explica Joan Vilà que això s'ha donat per tres motius. El primer d'ells perquè "tots dos han apostat per la pedrera"; exjugadors com Moratalla o Olmo no amaguen que de ben petits ja tenien simpatia pel club basc per la seva manera de fer amb la pedrera. En segon lloc perquè "són dos equips que tenen una identitat molt vinculada al que és la seva terra". I en tercer lloc, ja que tenen "dos estils diferents de joc, que són molt representatius, però que tots dos han tingut molt èxit". Afegeix Carrasco que els duels contra l’Athletic es poden emmarcar al nivell dels partits "més importants" a prop del que "suposa un derbi o un clàssic. L'enfrontament contra l'Athletic Club sempre ha estat un partit especial degut a la bona sintonia que hem tingut sempre, diguéssim que són 4-5 partits que tens apuntats sempre a l'agenda".

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut