15 anys del primer partit de l’EFPA

15 anys del primer partit de l’EFPA

El 9 de maig de 2006, a Eindhoven, la federació d’exjugadors d’Europa va posar-se de llarg abans de la final de la UEFA

La Sports Group of European Football Former Player Association, fundada a Barcelona el setembre de 2004, va fer el seu primer partit el 9 de maig de 2006 a Eindhoven. Ho va fer en l’avantsala de la Copa de la UEFA que l’endemà disputaven Sevilla i Middlesbrough. En aquest partit que es va jugar a l’estadi Jan Wouters, es van enfrontar l’equip de l’EFPA format per un seguit d’estrelles europees dirigides per Terry Venables i Josep Maria Fusté, contra un conjunt que recollia grans jugadors dels Països Baixos. Aquell partit que tenia com a missió donar a conèixer l’associació va acabar amb un 3-0 per l’equip de l’EFPA. 

La importància de l’EFPA

Ramon Alfonseda, qui va presidir l’associació durant els primers 8 anys de fundació repassa la importància d’una institució com l’EFPA. L’objectiu principal d’aquesta associació, promoguda per l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona,  era “ajudar a tots aquells exjugadors que després de la seva vida com a professional les coses no li haguessin anat bé, fos en l’àmbit que fos, no caiguessin en l’oblit. Sinó poder conservar la seva memòria. Aquesta era la missió principal”.

Fer costat als jugadors un cop s’acaba la seva carrera, és imprescindible, explica Alfonseda perquè a la majoria d’institucions del món del futbol se n’obliden d’aquest col·lectiu. Així doncs l’EFPA proposava un vincle perquè les grans institucions, els clubs, i els aficionats poguessin mantenir el contacte amb aquests exjugadors. La clau de tot era “poder mantenir viu el record”. 

El partit a Eindhoven va donar el tret de sortida al projecte, de la mà de Michael Platini, en aquell moment vicepresident de Federació Francesa i membre de la UEFA. En aquest primer enfrontament hi van participar per part de l’EFPA grans exjugadors com Enzo Scifo, Zvonimir Boban, Valeri Karpin Juan Carlos Rodríguez, Andoni Goikoetxea, Roberto Fernández, Jean-Pierre Papin, Toni Polster, Gica Popescu, Ulf Kirsten, Dave Watson, Ally McCoist, Paulo Sousa, Dariusz Dziekanowski i Thomas Ravelli.

EFPA 1er.  PARTIT 303

L'associació va gaudir en els seus primers anys del suport institucional i econòmic de la UEFA, però  va anar minvant al cap dels anys, i amb el canvi de presidència l'any 2012, el projecte no va seguir amb la mateixa fortalesa amb la qual havia començat. L'EFPA tenia com a objectiu poder dur a terme, partits com el de 2006 abans de les finals de les grans competicions UEFA, ja que això hagués permès que molts futbolistes "es tornessin a torbar, i fer un homenatge a tots aquells jugadors que ja eren part de la història del futbol", explicava Alfonseda que va ser president fins a l'any 2012.

Juan Carlos Rodriguez, exjugador del FC Barcelona que va disputar aquell partit a Eindhoven, assegura que és una llàstima que avui dia no hi hagi una institució que promogui això. Recorda que quan es va presentar l'EFPA "va tenir molt bona acollida" entre els exjugadors. A més, destaca que poder jugar aquests partits en el preàmbul d'una final europea "em va semblar la millor idea, i em va semblar bastant exitosa. I és una llàstima no saber per què no s'ha perllongat, perquè som molts que estem disposats a jugar per tornar-nos a veure i coincidir amb altra gent amb qui ens havíem enfrontat en èpoques anteriors".

Andoni Goikotxea qui també va disputar aquell partit, emfatitzat, com Juan Carlos Rodríguez, que “és una pena que no hagi continuat, perquè era un esdeveniment maco. Al final t’ajuntaves amb molta gent, passaves un gran dia i coneixies noves ciutats”. 

Destaca Alfonseda que l’EFPA volia donar vida després del futbol, i assegura que “és una vertadera llàstima que això no es faci perquè seria un complement fantàstic pels clubs d’avui”.

Un esdeveniment pel record

Aquell partit a Eindhoven va ser una festa. Recorda Juan Carlos Rodríguez que “vam passar uns dies fenomenals. Era tot just a la prèvia de la final de la UEFA que jugava el Sevilla i hi havia un molt bon ambient”. Afegeix “vam gaudir molt del dia i del partit”. A més a més, rememora que l’ambient a l’estadi va ser clau, ja que hi havia “molt de suport per tots dos equips”. 

Andoni Goikoetxea també rememora el partit com una “experiència molt maca, perquè ens vam ajuntar una sèrie de jugadors i vam passar uns dies meravellosos. Vam canviar impressions, vam poder jugar amb jugadors amb qui t’havies enfrontat, però amb qui mai havies fet relació.  Va ser una experiència molt maca, també perquè estàvem gent que havíem deixat molt recentment el futbol”.

Ramon Alfonseda, qui va presidir aquell acte a Eindhoven destaca que “tornar-te a trobar al cap d’uns anys quan tu has deixat el futbol, el concepte aquest, és molt emotiu”, un sentiment que van viure tots aquells que van jugar a l’estadi Jan Wouters el 9 de maig de 2006. 

EFPA 1er.  PARTIT 050

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut