"Jugar amb l’Agrupació és estimar el Barça"

Un repàs a la història esportiva de l’Agrupació en el seu 63è aniversari

L’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona reuneix exfutbolistes del Club des de 1959. El 6 de febrer passat va fer 63 anys  de la seva constitució. L’activitat esportiva és un dels pilars de l’entitat. L’equip masculí participa en partits amistosos i benèfics des de 1970. 

L’èxit esportiu de l’Agrupació es deu en part als primers exjugadors del Barça de renom que van obrir el camí a la resta de veterans. Mites blaugrana com Kubala, Olivella, Gràcia, Kocsis i Villaverde, entre d’altres, van disputar el primer partit oficiós de la història de l’entitat, el 22 de febrer de 1970 a la Bisbal del Penedès.

Les exjugadores del FC Barcelona Femení, juntament amb les pioneres que fa 50 anys van jugar el primer partit al Camp Nou, es van unir a l’Agrupació el 2017, i aquell mateix any l’equip femení d’exfutbolistes va encetar la seva història.

Essència solidària

"L’Agrupació neix amb l’objectiu d’ajudar als companys que ho necessiten", reclama Josep Maria Fusté, llegenda del FC Barcelona i president de l’Agrupació entre 1976 i 1989. Fusté ha estat durant anys responsable de l’àrea esportiva i és, a més, l’exjugador amb més partits disputats amb l’equip de veterans, amb un total de 569. Des dels inicis, molts dels partits es juguen per recaptar fons per causes benèfiques.

FUSTÉ AJFCB

RAFAEL SEGUÍ/FC BARCELONA

El 1991 va tenir lloc un dels amistosos benèfics més importants. Es va jugar contra els veterans de l’Espanyol per ajudar a les víctimes de l’atemptat d’ETA a Vic al maig de 1991. Enguany, els equips de l’Agrupació segueixen contribuint a causes solidàries com les malalties minoritàries o la Creu Roja i a ajudar els exfutbolistes del Club que ho necessiten.

Des de l’any 2002, a la "Trobada d’exfutbolistes" celebrada a Taradell, per exfutbolistes de categoria juvenil, es va obrir aquesta trobada a veterans de totes les categories del Club i des d’ençà se celebra cada any.

Partits Internacionals

"Vam fer molt equip i vam poder donar a conèixer el futbol femení i el barcelonisme", explica la portera blaugrana Vanessa Cabeza. Amb un total de 29, és l’exjugadora amb més partits amb l’Agrupació. El 12 de maig de 2018 va ser una data assenyalada per l’AJFCB Femení. Van viatjar per primer cop a l’estranger, a Egio, Grècia, disputant un partit contra jugadores en actiu. Els diners recaptats es van donar a l’hospital de la localitat grega. Al 2019, l’equip femení va viatjar a El Aaiun, al Sàhara Occidental, en el seu segon partit internacional.

Vanesa Cabeza AJFCB

JORDI LÓPEZ/AGRUPACIÓ

"Et donaven ganes de tornar a jugar en actiu”, confessa Fusté. El primer amistós a l’estranger de l’equip masculí, l’any 1979, va acabar en victòria blaugrana contra l’Slovan Bratislava (0-4) a la capital eslovaca. Els veterans culers també han tingut l’honor de jugar al Camp Nou en algunes ocasions, contra grans equips com l’Hamburg, rival a la Copa d’Europa i la Recopa als anys 60, i l’Ajax d’Amsterdam, en un homenatge a Johan Cruyff.

Més que passat

El lema commemoratiu dels 63 anys d’història de l’Agrupació, "Més Que Passat",  neix amb la idea de pertinença al Club dels exfutbolistes blaugrana i la seva continuïtat més enllà de la carrera futbolística. "Recordo jugar en camps de terra i que ens deien que anéssim a rentar els plats. És un orgull veure com ha evolucionat el futbol femení, formar part de la història d’aquest Club i seguir portant aquesta samarreta", reivindica Cabeza. 

AJFCB HAMBURG 1974

HORACIO SEGUÍ/FC BARCELONA

Els jugadors i jugadores culers continuen formant part del Club amb l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona. Els veterans i veteranes entrenen cada setmana a la Ciutat Esportiva Joan Gamper i participen en partits amistosos regularment. Els exfutbolistes més veterans també tenen l’oportunitat de seguir jugant. Des del 2013, l’equip +55 de l’Agrupació participa en partits socials. "Jugar amb l’Agrupació és estimar el Barça, és estimar l’entitat que representes", sentencia Fusté.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut