El camí de la dona futbolista

El camí de la dona futbolista

L’exjugadora del FC Barcelona Elisabet Cólera comparteix la seva experiència a l’Escola de Can Fabra de Barcelona

Des de ben petita, l’Elisabet Cólera, membre de l’Agrupació de Jugadors i exjugadora del FC Barcelona entre 1992 i 1996, tenia clar que volia ser futbolista professional. Malauradament, a diferència dels nens, l’Eli tenia moltes dificultats per trobar un equip de nenes on poder jugar, i la resposta era sempre la mateixa: "no pots ser futbolista perquè ets una noia".

Les alumnes de cinquè de primària de l’Escola de Can Fabra, al barri de Sant Andreu de Barcelona, escolten amb atenció el testimoni de l’exjugadora blaugrana. És la segona xerrada que fa l’Elisabet, d’un total de 10 sessions organitzades per l’Agrupació de Jugadors en motiu del Dia de la Dona i protagonitzades per exjugadores de totes les èpoques.

"No us creieu que per ser noies no podeu jugar a futbol"

La migcampista blaugrana i actual entrenadora del benjamí femení de la UE Sant Andreu, va formar part de la plantilla del FC Barcelona C que va aconseguir l’ascens a Primera Divisió Catalana la temporada 1994-95. A diferència d’ara, que l’equip de veteranes entrena a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, en aquella època l’Eli i les seves companyes jugaven en camps de sorra que s’utilitzaven com a aparcaments pels dies de partit al Camp Nou. 

Durant tota la seva carrera, la futbolista nascuda a Santa Coloma de Gramenet ha hagut de patir comentaris masclistes. "Es ficaven amb mi perquè era una noia. No us creieu que per ser noies no podeu jugar a futbol", assegura l’Eli. Els nens i nenes ho tenen clar, li asseguren que és "molt valenta" pel tot el que ha hagut de passar.

Més que passat: "Gràcies a moltes dones som on som avui"

L’any 1970, les primeres jugadores del Barça  es van unir per jugar per primer cop a la història. Dirigides per Antoni Ramallets, van disputar un partit benèfic al Camp Nou el Dia de Nadal. Des d’ençà i durant molts anys les condicions eren precàries. Avui, el primer equip del Barça és campió d’Europa i per primer cop la Primera Divisió és professional. “Gràcies a moltes dones som on som avui,” reclama l’Eli.

Els alumnes de l’Escola de Can Fabra acaben contents de la xerrada i de les reflexions que han pogut fer. Al final, l’Elisabet reparteix un obsequi als nens i nenes, que a més, marxen amb un autògraf d’una exjugadora del FC Barcelona.

Xerrada Elisabet Cólera a Sant Andreu 2 (1)

Durant totes les xerrades organitzades per l’Agrupació, les exjugadores Carme Nieto, Esther Torrecilla, Anna Jaques, Gemma Giró, Carla Tomàs, Maria Amo, Sílvia Mariano, Maria Teresa Andreu, Flor de Luna Pila i Elisabet Cólera han pogut explicar a les escoles la seva experiència i el camí de la dona futbolista. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut