20 anys de dedicació a l’Agrupació

20 anys de dedicació a l’Agrupació

Ramon Alfonseda és a punt de finalitzar el seu mandat, que va assumir el març del 2003

L’Agrupació de Jugadors el FC Barcelona es troba immersa en el procés per escollir una nova junta directiva, que haurà de rellevar l’actual, liderada per Ramon Alfonseda, president de l’entitat des del 2003. En aquests gairebé 20 anys, Alfonseda ha promogut la creació de nous serveis dirigits a exfutbolistes, ha enfortit les relacions amb el Club i l’entorn barcelonista i ha participat de manera activa en la constitució de les federacions espanyola i europea de veterans. A la recta final del mandat, l’Agrupació es va traslladar de la històrica seu de la Tribuna de l’Estadi a les dependències actuals de Travessera de les Corts, a l’espera de tornar al recinte del Camp Nou en un futur.

El 0,5% del futbol professional, decisiu

Gràcies a l’aportació que des del 2011 fan els jugadors del futbol professional del 0,5% del seu salari a l’Agrupació i la Fundació de Jugadors, no només es van assegurar les ajudes i assistència directa al col·lectiu més vulnerable, sinó que va permetre la posada en marxa de nous serveis com l’Àrea de Formació i Desenvolupament, amb cursos, beques i orientació professional. El 2017, l’entrada de 50 noves sòcies a l’Agrupació va propiciar la creació de l’equip femení, dotant-lo d’una estructura i condicions equiparables al masculí. Al cap d’un any la nova formació va disputar el seu primer partit internacional, a Grècia. A nivell esportiu, el 2013 es va reforçar la participació dels exjugadors majors de 55 anys, amb l’organització de partits amb altres equips i esdeveniments propis per aquest col·lectiu.     

Creu de Sant Jordi i internacionalització

Pocs mesos abans d’arribar a la presidència, Ramon Alfonseda i el seu antecessor al càrrec, Martí Vergés, van recollir la Creu de Sant Jordi, concedida pel Govern de Catalunya. La nova junta de l’Agrupació treballava de manera coordinada amb altres agrupacions d’exfutbolistes professionals, tant espanyoles com a nivell europeu. D’aquí, es van posar en marxa la Federació Espanyola d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV) i l’Sports Group of European Football Former Players Associations (EFPA). El primer partit de la selecció europea de l’EFPA es va jugar a Eindhoven (Holanda) el maig del 2006, mentre que el Camp Nou va acollir els congressos de l’organització els anys 2007 i 2008.

Projectes propis des del 2006

”Enganxa’t a l’esport” va ser el primer projecte propi que l’Agrupació va posar en marxa per promoure els valors del Barça a través dels mateixos exjugadors del Club. En aquest cas, un cicle de xerrades sobre hàbits saludables i prevenció de conductes de risc. Amb el temps, el projecte va anar creixent, amb la participació de diversos membres de l’Agrupació i amb xerrades arreu d’Espanya. Durant aquests últims anys s’han posat en marxa iniciatives com el Premi Barça Jugadors, els tallers de reminiscència amb la Fundació de Jugadors o bé el programa d’activitats per a empreses Coach Values.


Commemoracions i homenatges

Durant el mandat de Ramon Alfonseda, l’Agrupació va homenatjar la plantilla de les Cinc Copes, la Generació HH, i els guanyadors de la Recopa de Basilea, mentre que les Trobades també han servit per reunir generacions com la de del Femení o el Juvenil 1993-94. Coincidint amb el 50è aniversari de l’Agrupació, el 2009 l’entitat va promoure la creació d’una estàtua a Ladislau Kubala davant la tribuna del Camp Nou, una obra cofinançada amb el Club i amb centenars de socis. El 2014 es va inaugurar el Monument als jugadors del FC Barcelona, davant de l’OAB.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut