Nou taller de reminiscència a Terrassa al voltant del Barça

Nou taller de reminiscència a Terrassa al voltant del Barça

La Fundació de Jugadors imparteix aquest projecte destinat a residències sociosanitàries.

La Fundació de Jugadors del FC Barcelona ha començat a impartir recentment un nou taller RECORDA AMB EL BARÇA, a la residència Casa Vapor Gran, un dels centres de la Fundació Vallparadís MútuaTerrassa. L'activitat potencia les capacitats cognitives de les persones residents i es porta a terme en col·laboració amb Alzheimer Catalunya Fundació.

RECORDA AMB EL BARÇA busca potenciar la connexió amb l’entorn, treballar per mantenir la memòria autobiogràfica i la identitat personal i millorar el benestar emocional i la qualitat de vida d’aquests residents. En el taller els records vinculats al futbol en general -i al Barça en concret- esdevenen el fil conductor per afavorir els vincles, les relacions socials, reforçar l’autoestima i millorar l’estat anímic de la persona.

Dos membres de la Fundació de Jugadors -Jordi Gonzalvo i Daniel Martínez- s’encarreguen de la dinamització del taller i actuen com a conductors i nexe entre les vivències i fites blaugranes i els records dels residents participants; personal especialitzat d'Alzheimer Catalunya  i la Casa Vapor Gran avalua les sessions i ofereix suport a la dinamització en termes científics.

Els residents de Casa Vapor Gran que hi prenen part actualment, comparteixen el fet de ser simpatitzants del Barça i de l’àmbit futbolístic en general. En aquest sentit, la sessió del passat 29 de maig, van poder compartir-la amb l’ex jugador del FC Barcelona Antonio Olmo (que va jugar les temporades 1976-1988 amb la samarreta blaugrana).

La reminiscència: estimulació de la memòria episòdica i semàntica

La tècnica emprada en les sis sessions que conformen el taller és la reminiscència, mitjançant la qual s’estimula la memòria episòdica i la semàntica -les referides als records personals i als esdeveniments històrics, respectivament- i per aquest motiu és la teràpia més recomanada per les persones amb aquestes patologies. La reminiscència es treballa mitjançant les diferents vies sensorials (vista, oïda, tacte, olfacte,..) i amb activitats tant diverses com dinàmiques de socialització, evocació de records de joventut, audició de cançons, visualització de materials relacionats amb la història del Barça o jocs vinculats amb el terreny futbolístic. A més, algunes sessions incorporen també la Realitat Virtual amb el propòsit d’abordar diferents funcions cognitives mitjançant el reconeixement d’himnes, la identificació de jugades, el coneixement de banderes o la vestimenta dels jugadors.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut