Entre investigar focs i jugar a futbol

Entre investigar focs i jugar a futbol

Laia Fusté Giró, futbolista de l’Agrupació, és una de les protagonistes d’un llibre sobre dones que són referents en els cossos de seguretat de Catalunya

A la nostra societat encara hi ha moltes històries de superació de dones que treballen en mons que tradicionalment han estat d’homes. A Pioneres. Dones referents en la transformació dels cossos de seguretat, escrit per Sònia Pau Cortada i amb fotografies de Jordi Borràs, s’expliquen casos de bomberes, tècniques del 112, mosses d’esquadra... fins a arribar a un total de 12 històries de dones lluitadores que neden a contracorrent en els cossos de seguretat catalans. Entre elles, el llibre compta amb el testimoni de Laia Fusté Giró, Agent major d’incendis del Cos d’Agents Rurals i que és membre de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona.

Segons relata la mateixa Laia, les seves dues passions les coneixia des de ben jove. De petita ja havia volgut ser voluntària forestal, però el futbol ocupava els seus caps de setmana. Després de federar-se amb el Gràcia Cal Majó, va arribar al Femení A amb només 15 anys i amb el seu gra de sorra ha ajudat al creixement la secció femenina del Club perquè sigui referent a nivell mundial. Ara, la seva implicació amb l’equip de l’Agrupació és constant i el seu afany per tenir cura de la gent travessa fronteres, com quan va visitar els projectes per a persones refugiades a Lesbos: “Va ser una gran experiència vital, humana i emocional. Difícil d’oblidar”.

Treballa al Vallès Oriental i, dels catorze agents rurals de la seva demarcació, ella és l’única dona. No és pas fàcil treballar en un camp tan masculí i masculinitzat. Tot i l’estima i la referència que veuen els seus companys en la Laia per a demanar-li consells i orientacions quan investiguen un foc, no entén com generalment ells no són capaços d’empatitzar i posar-se en el lloc d’ella. Encara queden moltes coses per canviar, però amb l’empenta de persones com la Laia, s’han dut a terme accions com la reserva de places per a dones als cossos de seguretat. Segons ella, considera que com més s’assembli un cos a la societat, un servei millor podrà oferir.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut