Jack Greenwell, exentrenador i exfutbolista del Club, s’incorpora al Saló de la Fama del National Football Museum

Jack Greenwell, exentrenador i exfutbolista del Club, s’incorpora al Saló de la Fama del National Football Museum

De ser miner a Anglaterra a convertir-se en l’entrenador més longeu i un dels més exitosos de la història del Barça.

El dimarts 16 d’abril al St. Marys College de la Universitat de Durham (Anglaterra) es va celebrar l’acte pòstum d'incorporació de Jack Greenwell (1884-1942) al Saló de la Fama de la National Football Museum. L’exjugador i entrenador anglès va ser un pioner al FC Barcelona, introduint el futbol de passades per arribar a l’àrea rival. Actualment, és el tercer entrenador de la història del Club amb més trofeus, només superat per Josep Guardiola i Johan Cruyff. L’exjugador  blaugrana Steve Archibald va representar l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona i el Club durant l’acte mitjançant un vídeo institucional.

Greenwell va sortir de l’escola amb 17 anys per començar a treballar de miner. Compaginava la feina amb la seva passió: era part de la plantilla de l’equip de la seva ciutat, el Crook Town. L’any 1909, és convidat a jugar a Itàlia amb el West Auckland Town al trofeu Sir Thomas Lipton; per a molts historiadors, considerada la primera Copa del Món de la història. En va sortir campió.

En aquell moment, el Barça es va fixar en ell. Greenwell volia imposar la idea d’atacar des dels defenses amb l’objectiu de passar-se la pilota entre els jugadors per arribar a l’àrea rival. A Anglaterra la idea no convencia, així que el Barça el va fitxar com a entrenador-jugador el gener de 1913. Una relació fructífera que va durar una dècada, deixant enrere un palmarès espectacular: tres Campionats d’Espanya (1912/13, 1919/20 i 1921/22), cinc campionats de Catalunya (1915/16, 1918/19, 1919/20, 1920/21, 1921/22) i una Copa dels Pirineus (1912/13). Després del seu pas per equips com la UE Sants o el RCD Mallorca va reprendre el càrrec, ja només com a entrenador. Van ser dues temporades més (1931/33) on va afegir un Campionat de Catalunya a les vitrines del museu.

HOMENATGE A GAMPER AL CAMP DE LES CORTS (25 FEBRER 1923) - GREENWELL A L'ESQUERRA

Sis anys després de deixar el càrrec, va travessar l’atlàntic per dirigir l’Universitario de Deportes de Lima i, tan sols un any després, va alçar la Copa Amèrica com a seleccionador de Perú. La seva metodologia va impulsar el nivell de futbol de tot el continent i també va posar la primera pedra del que, anys després, es convertiria en l’estil de futbol de possessió del FC Barcelona que és reconegut per tot el món.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut